
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
"O societate de comert din Romania contracteaza servicii NAVLU cu o societate din UE. Societatea prestatoare are sucursala in Romania. Poate societatea din UE sa factureze serviciile direct catre societatea beneficiara si nu prin sucursala?". Vom vedea in cele ce urmeaza care este parere specialistului.
Conform definitiei din Codul Comercial, navlul sau chiria se reglementeaza prin conventia partilor si se probeaza prin contractul de inchiriere sau prin polita de incarcare.
Pe de alta parte, Codul fiscal precizeaza faptul ca locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Totusi, prin exceptie, locul prestarii este considerat a fi locul unde mijlocul de transport este pus efectiv la dispozitia clientului, in cazul inchirierii pe termen scurt (in cazul ambarcatiunilor maritime, pe o perioada de maximum 90 de zile) a unui mijloc de transport (cum sunt navele, de exemplu).
Codul Fiscal mai mentioneaza si faptul ca o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei se considera ca este stabilita in Romania daca are un sediu fix in Romania (daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat prestari de servicii impozabile), fiind considerata persoana impozabila care nu este stabilita in Romania pentru prestarile de servicii realizate la care sediul fix de pe teritoriul Romaniei nu participa.
Mai mult, normele metodologice stabilesc faptul ca daca sediul fix din Romania al unei persoane impozabile care are sediul activitatii economice in afara Romaniei nu participa la prestarea de servicii, respectiv resursele tehnice si/sau umane din Romania nu sunt utilizate pentru realizarea acestor operatiuni, se considera ca persoana impozabila nu este stabilita in Romania pentru respectivele operatiuni, iar atunci cand factura este emisa indicand codul de inregistrare in scopuri de TVA al sediului fix din Romania, acesta se considera ca a participat la prestarea de servicii, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila poate face dovada contrariului.
In continuare, pentru prestarile de servicii pentru care locul prestarii se considera a fi in Romania, efectuate de un prestator care nu este stabilit in Romania, dar este stabilit in Uniunea Europeana, iar persoana obligata la plata TVA este beneficiarul catre care s-au efectuat respectivele prestari, facturarea face obiectul normelor aplicabile in statul membru in care este stabilit prestatorul.
In concluzie, societatea din UE poate sa factureze serviciile direct catre societatea beneficiara, fiind considerata persoana impozabila care nu este stabilita in Romania, facturarea facand obiectul normelor aplicabile in statul membru in care este stabilita societatea din UE. Totusi, serviciile respective pot fi considerate drept achizitii intracomunitare de servicii (considerandu-se locul prestarii ca fiind in Romania), obligatia platii TVA revenind beneficiarului, care va putea aplica mecanismul taxarii inverse.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Societate transport achizitioneaza mai multe autoutilitare din comunitate. Facturile sunt platite partial prin banca, urmand ca diferenta sa se achite in numerar de catre asociatul firmei la receptia autoutilitarelor, in tara...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA, perioada trimestru, datorita faptului ca nu a desfasurat activitate timp de doua trimestre si a depus decont cu 0, a primit Decizie de la ANAF referitoare la anularea din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<