Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se va calcula taxa pe stalp in 2015?

14-Ian-2015
3155

In Monitorul Oficial de marti, 13 ianuarie 2015, a fost publicata legea de aprobare a ordonantei ce a reglementat impozitul pe constructii datorat la bugetul de stat, cunoscut in limbajul uzual ca taxa pe stalp,. Partea foarte buna este ca acest impozit se reduce iar valoarea acestuia in anul 2015 este de 1%, fata de anul trecut cand s-a aplicat un procent de 1,5%. In plus, se aduce si o detaliere mult mai exacta a bazei de calcul si a constructiilor aflate in sfera impozitului. Legea reformuleaza si modul in care se va calcula in continuare impozitul, aducand un numar de 12 precizari foarte exacte pe care le vom enumera mai jos.



Astfel, din 2015, impozitul pe constructii datorat catre bugetul de stat este redus la 1% din valoarea bruta a acestora, conform Legii nr. 11/2015, explica Adrian Benta pentru HotNews.ro. Legea reformuleaza si modul in care se va calcula in continuare impozitul, mentioneaza consultantul fiscal, atragand atentia asupra celor mai importante 12 precizari pe care le redam prin cele ce urmeaza, conform sursei amintite:


Baza de calcul de la care se porneste la determinarea impozitului este soldul debitor al conturilor de constructii valoare bruta existenta in situatiile financiare de la 31 decembrie a anului anterior.

Daca in anul in curs se realizeaza o modernizare, aceasta nu conduce in perioada curenta la majorarea impozitului, ci va fi luata in considerare la determinarea impozitului din anul urmator.


Nu se datoreaza impozitul pe constructii catre bugetul de stat pentru constructiile la care se datoreaza impozit pe cladiri catre bugetul local.

Daca in anul in curs se efectueaza o consolidare, modernizare sau extindere pentru o constructie detinuta prin contract de inchiriere, administrare sau alt contract cu drept de folosinta, aceasta suma nu se afla in sfera impozitului. Aceasta prevedere trebuie analizata in contextul notificarii proprietarului cu valoarea modernizarii iar, dupa caz, acesta va avea obligatia reactualizarii bazei impozabile.


Nu se datoreaza impozit pe constructii pentru cele regasite in subgrupa 1.2.9 "Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole" din catalogul mijloacelor fixe.

Nu se datoreaza impozit la bugetul de stat pentru valoarea constructiilor detinute de structurile sportive.

Nu se datoreaza impozit la bugetul de stat pentru valoarea constructiilor situate in afara frontierei de stat a Romaniei, chiar daca acestea se regasesc in apele marilor teritoriale si a zonei economice maritime a Romaniei.


In cazul in care se efectueaza modernizari sau amenajari la constructii aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ teritoriale detinute intr-o forma legala de un operator economic, pentru acestea nu se datoreaza impozit la bugetul de stat. Acelasi tratament de scutire de impozit la bugetul de stat se va aplica si daca o astfel de constructie urmeaza sa fie trecuta in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ teritoriale in perioada urmatoare a exercitiului.

Pentru constructiile administrate de RAAPPS nu se datoreaza impozit la bugetul de stat.

Daca in cursul anului curent se inregistreaza operatiuni de majorare sau diminuare a soldului debitor al conturilor de constructii (vanzari, cumparari), impozitul din anul curent nu se recalculeaza iar acestea vor fi luate in considerare la calcul impozitului datorat in anul urmator.

Cheltuiala cu impozitul pe constructii datorat bugetului de stat este o suma deductibila la calculul impozitului pe profit.


Avand in vedere ca este o reducere de impozit, dublata de o clarificare semnificativa a modului in care se determina baza impozabila, nu putem decat sa ne bucuram de aparitia noului act normativ.

Cu aceasta ocazie amintim faptul ca impozitul pentru anul 2015 se declara o singura data in baza declaratiei 100 pana pe data de 25 mai. Impozitul se achita in doua rate egale, pana la data de 25 mai, respectiv 25 septembrie inclusiv.

In cazul in care exista contribuabili ce nu au datorat anul trecut impozit dar incepand cu 2015 datoreaza la plata acest impozit, acestia au termen pana pe 30 ianuarie 2015 sa depuna declaratie de mentiuni 010 pentru a declara in vectorul fiscal impozitul pe constructii. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Lichidare societate. Firmele au 2 obligatii fiscale cheie: depunere D101 si SAF-T

    • Daca ai decis sa inchizi o firma, este esential sa stii ca procesul de lichidare nu inseamna doar radierea din Registrul Comertului, ci presupune si indeplinirea unor obligatii fiscale clare fata de ANAF. Printre acestea, se numara depunerea Declaratiei 101 privind impozitul pe profit, precum si, dupa caz, fisierul SAF-T (D406) pentru perioada de lichidare. In acest articol explicam, pe scurt si cu trimitere la temeiul legal pana cand se depune Declaratia...» citeste mai departe aici

  • [SANCTIUNI E-TVA din 1 iulie 2025] Ce risti daca nu raspunzi la notificarea de conformare si PROCEDURA de LUCRU

    • Incepand cu 1 iulie 2025, notificarile de conformare RO e-TVA devin obligatorii pentru toti contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA. Conform prevederilor OUG nr. 70/2024, lipsa unui raspuns complet si in termen poate atrage sanctiuni, inclusiv etichetarea contribuabilului ca avand risc fiscal ridicat. In acest articol detaliem ce presupune aceasta obligatie, ce consecinte pot aparea in caz de neconformare si care este procedura oficiala de lucru impusa de ANAF. » citeste mai departe aici

  • Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025

    • Termenul de prescriptie fiscala este perioada in care ANAF poate stabili creante fiscale prin decizii de impunere. Pentru anul 2019, acest termen nu se incheie la data obisnuita de 1 iulie 2025, ci a fost prelungit pana la 30 decembrie 2025, ca urmare a suspendarii intervenite in timpul pandemiei. In acest articol explicam cum se calculeaza acest termen si ce implicatii are pentru contribuabili.» citeste mai departe aici

  • [MODEL] Raspuns notificare de conformare E-TVA si reglementari cheie

    • Notificarea de conformare E-TVA este documentul prin care ANAF solicita contribuabililor explicatii privind diferentele dintre decontul de TVA depus (D300) si decontul precompletat RO e-TVA generat automat de sistem. In termen de 20 de zile de la data primirii notificarii, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita ca raspuns la aceasta, prin mijloace electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin Notificarea de conformare...» citeste mai departe aici

  • Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025

    • In anul 2025, termenul de depunere a declaratiilor fiscale precum formularul 100, 101 sau 177 este influentat direct de prevederile OUG nr. 153/2020, aflate inca in vigoare. Acest act normativ stabileste, prin derogare de la Codul fiscal, un termen unificat, data de 25 iunie, pentru depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit si a altor declaratii relevante. In acest articol prezentam principalele termene si obligatii fiscale pentru contribuabili, in conformitate cu reglementarile...» citeste mai departe aici

  • [E-FACTURA] 50+ dificultati intalnite in practica de contabili si SOLUTII de la experti

    • Facturarea electronica a generat in practica probleme greu de anticipat. Firmele s-au confruntat brusc cu o schimbare radicala a modului lor de lucru, ceea ce a generat instantaneu o multime de situatii foarte dificil de gestionat. Ca urmare, intrebarile au inceput sa curga. Multe dintre aceste intrebari sunt foarte specifice, de genul: „Oare societatea mea, cu codul CAEN X, care comercializeaza produsele Y catre clientii Z, trebuie sa emita facturi electronice?”. Altele sunt...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016