Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Motivele pentru care se folosesc simularile in managementul financiar

18-Iul-2012
2702
Simularile se folosesc in principal pentru rezolvarea problemelor pentru care modelele teoriei randurilor de asteptare devin prea complexe sau nu sunt disponibile.

Sunt insa si alte situatii in care puteti utiliza simulari in analiza activitatii firmei dvs. In primul rand, multe probleme practice nu pot fi rezolvate fara metode de optimizare. Relatiile dintre variabile pot fi neliniare si foarte complexe. De asemenea, pot fi prea multe variabile si/sau constrangeri care trebuie luate in considerare atunci cand folositi metode curente de optimizare. Un model de simulare poate fi astfel singura cale posibila prin care sa se estimeze caracteristicile operationale sau valorile functiei obiectiv.

In al doilea rand, modelele de simulare pot fi utilizate pentru a realiza experimente fara a prejudicia sistemul supus analizei.

De asemenea, experimentarea intr-un sistem real poate fi foarte costisitoare. Este complet nerecomandat sa implementati un nou sistem de productie fara a estima mai intai in detaliu caracteristicile sale operationale importante (cheltuieli, venituri, profit, durata de recuperare a investitiei etc.).

Puteti folosi un model de simulare pentru o mica parte din costurile instalarii unui asemenea sistem. Ar fi practic imposibil sa utilizati oricare dintre aceste metode in timp ce se deruleaza procesul de productie fara a prejudicia fluxul productiv.


In al treilea rand, modelele de simulare pot fi utilizate pentru a obtine estimari ale unor caracteristici operationale intr-un timp mult mai scurt decat cel cerut pentru a obtine aceleasi date dintr-un sistem real.

De exemplu, un model de simulare pe computer a activitatilor unui aeroport poate genera in doar cateva minute previziuni anuale in ceea ce priveste frecventa ateriza rilor, durata medie a intarzierilor la aterizare si numarul de calatori. Pe baza lor se pot realiza si analiza diferite variante de fluxuri de activitate, iar deciziile in ceea ce priveste proiectarea unui asemenea aeroport pot fi luate intr-o perioada relativ scurta de timp.

In sfarsit, simularea este utila in perfectionarea capacitatilor decizionale. Se poate realiza un model descriptiv care sa puna in legatura deciziile manageriale cu caracteristicile operationale importante (cum ar fi profitul, cota de piata etc.). Luand in considerare un set de conditii de pornire, managerii iau decizii cu intentia de a imbunatati una sau mai multe caracteristici operationale. Intr-un asemenea exercitiu ("joc") se poate simula activitatea pe perioade lungi de timp.

Jocurile de management dau de asemenea posibilitatea managerilor sa experimenteze noi idei fara a intrerupe derularea activitatilor normale. In ciuda acestor avantaje, multi practicieni cred ca simularea este metoda care trebuie utilizata doar in ultima instanta. Ei privilegiaza in general analiza matematica, argumentul principal fiind ca aceasta furnizeaza cea mai "buna" solutie, in timp ce simularile cer analistului sa incerce diverse alternative. Daca cea mai "buna" alternativa nu este in lista alternativelor, va fi obtinuta numai o solutie satisfacatoare care nu este insa si cea optima.

In plus, modelele de simulare sunt destul de scumpe, datorita detaliilor cerute in realizarea modelului de computer.

De obicei, pentru programarea modelelor complexe se pot petrece mii de ore de lucru. Optimizarile, daca sunt aplicabile, sunt de obicei mai ieftine.

Cu toate acestea, simularile sunt utilizate extensiv in practica, fiind folosite de majoritatea firmelor productive.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016