Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA medici de familie. Ce termene au contractele si declaratiile?

24-Aug-2010
13342

de Gabriela Chirazof, valabil la 24-Aug-2010

Intrebare: PFA - pentru medici de familie sunt considerate independente? Se fac contracte cu casele pentru declararea si plata contributilor? Ce termene au contractele si declaratiile? Si pentru 2010 se platesc 50% din plafonul de 5 salarii?

Raspuns:
In conformitate cu dispozitiile art. 1 alin. (3) din OG 124/1998 privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale, republicata, profesia de medic, ca profesie liberala, poate fi exercitata in cadrul cabinetului medical in una dintre urmatoarele forme:
a) cabinet medical individual;
b) cabinete medicale grupate;
c) cabinete medicale asociate;


d) societate civila medicala.

Medicii de familie sunt persoane care obtin venituri din exercitarea unei profesii libere. In calitate de persoana fizica ce desfasoara o activitate independenta (PFA) i se aplica prevederile art. III din OUG 58/2010, veniturile realizate in cadrul cabinetului individual fiind tratate din punct de vedere fiscal drept venituri din activitati independente potrivit art. 48 din Codul fiscal.

Din punct de vedere al contributiilor datorate, Normele metodologice de aplicare a a prevederilor art. III din OUG 58/2010, aprobate prin HG 791/2010 (aplicabile si PFA), face urmatoarea distinctie:
- daca persoanele realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv, lunar, trimestrial sau semestrial, sau ocazional, precum si daca, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala cu caracter repetitive, lunar, trimestrial sau semestrial, datoreaza contributiile individuale pentru aceste venituri de natura profesionala;
- persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala in mod ocazional nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.

Medicul PFA va plati:
- contributia individuala pentru asigurari sociale de 10,5%;
- contributia individuala pentru asigurari sociale de sanatate de 5,5%;
- contributia individuala pentru somaj de 0,5%.

Pentru aceasta, medicul PFA va depune cate o declaratie privind asigurarea in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru somaj, si veti incheia contracte de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, in conformitate cu art. 7 coroborat cu art. 5 alin. 1 din din Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. III din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, aprobate prin HG 791/2010.

Declaratiile de asigurare medicul PFA le va depune, o singura data, pana la data de 25 a lunii pentru luna anterioara in care ati realizat venituri de natura profesionala, la casa teritoriala de pensii si, dupa caz, la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti din raza de domiciliu sau de resedinta. (vezi art. 8 alin. 1 din Anexa 2 la norme).

Totodata, medicul PFA are obligatia de a actualiza declaratiile de asigurare in termen de 14 zile lucratoare de la data modificarii cuantumului veniturilor de natura profesionala, prin depunerea unei noi declaratii, care sa ateste cuantumul veniturilor de natura profesionala realizate pe fiecare sursa de venit.

In lunile in care nu realizeaza venituri de natura profesionala, medicul PFA are obligatia de a notifica acest fapt casei teritoriale de pensii, precum si agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti din raza de domiciliu sau de resedinta a contribuabilului.

In consecinta, pentru veniturile obtinute pe luna iulie medicul PFA va depune declaratiile la casa teritoriala de pensii si la agentia pentru ocuparea fortei de munca pana la data de 25 august a.c.

Termenele de declarare constituie si termene de plata a contributiilor individuale conform dispozitiilor art. 9 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. III din OUG 58/2010.

Baza de calcul al contributiilor individuale pentru PFA pentru asigurarile sociale si pentru asigurarile pentru somaj o constituie:
a) venitul net lunar realizat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, pentru veniturile de natura profesionala cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial -.
b) venitul net anual realizat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, pentru veniturile de natura profesionala realizate in mod ocazional.

Salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 1.836 lei x 5 salarii medii brute = 9.180 lei.

Asadar, daca veniturile se realizeaza lunar, persoana fizica are obligatia constituirii si platii lunare a contributiilor de asigurari sociale de stat si a contributiei pentru somaj, prin aplicarea cotelor de 10,5%, respectiv de 0,5% la venitul net realizat lunar, in cazul in care acesta nu depaseste nivelul a 5 salarii medii brute pe economie, respectiv suma de 9.180 lei. Daca venitul net realizat lunar depaseste suma de 9.180 lei, atunci contributiile individuale se percep la aceasta suma de 9.180 lei.

In ceea ce priveste contributia pentru asigurarile sociale de sanatate in cota de 5,5%, baza lunara de calcul o constituie cuantumul net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, care este limitat la echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mic decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Prin urmare, contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. HG 791/2010 face trimitere la modalitatea de declarare si plata a contributiei individuale pentru asigurarile sociale de sanatate stabilite deja prin Legea 95/2006 si Normele de aplicare a Legii 95/2006 aprobate prin OPCNAS 617/2007.

Baza de calcul pentru veniturile de natura profesionala obtinute incepand cu data de 01.07.2010 este cea prevazuta de dispozitiile HG 791/2010, care nu prevad o micsorare pentru anul 2010 a bazei de calcul a contributiilor cu 50% in situatia calculului contributiilor individuale in functie de plafonul de 5 salarii medii brute pe economie.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "PFA medici de familie. Ce termene au contractele si declaratiile?":
Rating:

Nota: 2.83 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016