Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Societate inactiva. Cheltuelile efectuate pana la obtinerea deciziei de reactivare sunt in totalitate nedeductibile?

15-Sep-2016
2217

In analiza de mai jos, o societate comerciala este declarata inactiva si radiata de la platitor de TVA cu data de 24 iunie 2016 pentru sediu expirat. Vom vedea in ce masura cheltuelile efectuate pana la obtinerea deciziei de reactivare sunt in totalitate nedeductibile (inclusiv salariile si cheltuileile cu amortizarile) sau sunt nedeductibile numai TVA si cheltuilelile aferente achizitiilor?

 In situatia in care societatea este declarata inactiva in situatiile reglementate de art. 92 din Codul de procedura fiscala vor fi incidente consecintele reglementate de art. 11 alin. 6) din Codul fiscal.

 Astfel, pentru o astfel de societate care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate, sunt supusi obligatiilor privind plata impozitelor, taxelor si contributiilor sociale obligatorii prevazute de prezentul cod, dar, in perioada respectiva, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate.

In concluzie, textul dispozitiilor mentionate mai sus, de o maniera fara echivoc, stabileste ca toate cheltuielile indiferent de natura acestora sunt nedeductibile la calculul rezultatului fiscal in ceea ce priveste impozitul pe profit. In aceste conditii, chiar si cheltuielile cu salariile si obligatiile fiscale aferente acestora vor avea acelasi regim, desi ca regula generala potrivit art. 25 alin. (2) din Codul fiscal cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV – Impozitul pe venit sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, desigur cu aplicarea exceptiilor privind cheltuielile expres nedeductibile si a celor deductibile limitat.

Masura sanctionatorie prevazuta de art. 11 alin. (6) din Codul fiscal privind nedeductibilitatea cheltuielilor in perioada declaririi inactivitatii contribuabilului reprezinta o exceptie de la regula generala plasata in Cadrul Titlului II – impozitul pe profit, pe fondul mentinerii obligatiei de plata a tuturor impozitelor, taxelor si contributiilor care decurg din activitatea desfasurata.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016