Studiu de caz: Repartizarea profitului realizat in anii precedenti. Solutii consultanti
In analiza urmatoare, avem ca subiect o societate care a inregistrat
profit in anii 2011-2012 in suma de 417.520 lei, pe care l-a reportat in ct.117. In anul 2013 a inregistrat o pierdere de 315.000 lei. Administratorul doreste sa ridice dividendele aferente anilor 2011-2012-2013 in cursul anului 2014. Se va stabili daca este permisa ridicarea dividendelor din anii 2011-2012, fara a se acoperi pierderea din anul 2013.
Nu se pot distribui dividende inainte de
recuperarea pierderii contabile deoarece se incalca si prevederile Legii societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care dispun ca repartizarea dividendelor se efectueaza numai din profituri reale.
Astfel, conform art. 272^1 lit. b) din Legea 31/1990 a societatilor comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:
"Art 272^1 Se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care:
b)incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa de situatie financiara sau contrarii celor rezultate din aceasta."
La pct. 249 din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene, se stipuleaza ca :
"249. - (1) Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.
(2) In cazul corectarii de erori care genereaza pierdere contabila reportata, aceasta trebuie acoperita inainte de efectuarea oricarei repartizari de profit".
Astfel, pierderea aferenta anului 2013 se acopera din profitul ramas nerepartizat aferent anilor 2011-2012 (cont 117) si numai diferenta ramasa se poate distribui la dividende.
Pentru acoperirea pierderilor contabile si a repartizarii dividendelor se intocmeste un Proces Verbal, care va fi aprobat si semnat de catre asociatii societatii.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O societate este platitoare de tva. Factureaza servicii de creare programe catre o firma din afara UE. Cum emite factura? Cu tva sau fara tva? In cazul in care emite fara tva, conform carui articol?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea noastra incheie abonamente la presa scrisa editata de societate. In situatia in care o persoana se aboneaza pentru 12 luni, primeste gratuit un almanah (editat tot de societatea noastra). Acest almanah este oferit spre vanzare si celor interesati. Care ar fi tratamentul contabil si fiscal pentru operatiunea de mai sus? Care ar fi documentele necesare de intocmit pentru acordarea almanahului cu titlu gratuit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am achizitionat un utilaj (echipament tehnologic) din Olanda. Inca nu a fost adus in tara. Intre timp a aparut o oportunitate sa il vindem tot in Olanda. Ce presupune aceasta operatiune de revanzare din punct de vedere fiscal si din punctul de vedere al TVA? Este prima operatiune de acest gen. Valoarea achizitiei este de 15.000 euro. Valoarea de revanzare este de 29.500 euro, fara TVA.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Incepand cu luna martie, ca urmare a iesirii din starea de alerta, am cosiderat contravaloarea testelelor Covid ca fiind avantaj salarial. Intr-o interpretare a OUG 16, am gasit urmatorul text: "Nu sunt impozabile, cheltuielile suportate de angajator/platitor cu acoperirea costurilor cu testarea epidemiologica si/sau vaccinarea pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, in scopul impiedicarii raspandirii bolilor care pun in pericol sanatatea acestora...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Care sunt inregistrarile contabile pentru obtinerea unor fonduri nerambursabile? Luna mai se semneaza contractul de finantare: Valoare eligibila proiect conform contractului de finantare POCU: 100.000 lei; Valoare eligibila nerambursabila: 90.000 lei; Valoare eligibila co-finantare a beneficiarului: 10.000 lei; In luna iunie se primeste prefinantare: 15.000 lei; Se inregistreaza cheltuieli eligibile cu salarii + contributii 10.000 lei; In luna iulie se platesc salariile + contributiile salariale...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Care este modalitatea de declarare la ANAF a taxei Clawback de catre un producator de medicamente din UE prin reprezentant DAPP din Romania? Reprezentantul din Romania este notificat de catre CNAS cu suma taxei pe care trebuie sa o plateasca in numele producatorului de medicamente.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate