Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tranzactiile cu imobile si terenuri - Tratament TVA

14-Nov-2012
13201

Tranzactiile cu imobile si terenuri pe care le vom analiza sunt cumpararea, vanzarea, concesionarea si inchirierea acestora. Prin cele ce urmeaza, trecem in revista unul dintre aspectele fiscale ale problematicii analizate, cel legat de TVA, deoarece are incidenta asupra modului de

inregistrare a tranzactiilor in contabilitate.

Astfel, tranzactiile imobiliare pot fi scutite sau taxabile prin efectul legii sau prin optiune. Regula stabilita de Codul fiscal la art. 141 alin. (2) lit. f) este aceea ca vanzarea de constructii si terenuri
este scutita de TVA cu exceptia vanzarilor de constructii noi si de terenuri construibile. Acelasi articol precizeaza ca o constructie este considerata noua, in sens fiscal, de la data primei ocupari, care coincide cu data procesului-verbal de receptie, pana la data de 31 decembrie a anului urmator.

In ceea ce priveste in cadrarea unui teren in categoria de teren construibil sau orice alt teren (agricol, forestier, livada, pasune etc.), se refera la incadrarea acordata respectivului teren in momentul vanzarii prin fisa cadastrala ori prin certificatul de urbanism.


Orice persoana impozabila care vinde terenuri, altele decat cele construibile, sau cladiri, altele decat cele noi, poate aplica o scutire de TVA. Totusi, persoanele impozabile pot aplica prin optiune taxarea in ca zul vanzarilor de terenuri, altele decat cele construibile si de constructii, altele decat cele noi, pentru care taxarea este obligatorie prin efectul legii, in conformitate cu prevederile art. 141 alin. (3) din Codul fiscal.

Un contribuabil poate opta pentru taxarea tranzactiilor imobiliare mentionate pentru a evita calculul ajustarilor de TVA si, eventual, al proratei de deducere. In situatia in care una dintre partile implicate in tranzactiile cu imobile si terenuri este o persoana fizica, persoana fizica fiind de obicei persoana neimpozabila din punctul de vedere al taxei, aparent operatiunea nu intra sub incidenta TVA. intr-adevar, nu intra in sfera de aplicare a TVA vanzarea de constructii si terenuri pe care vanzatorul persoana fizica le-a obtinut fara intentia revanzarii si le-a utilizat in scop personal (locuinte proprietate personala, case de vacanta, terenuri mostenite etc.).

In momentul in care tranzactionarea cu imobile si terenuri se poate considera ca are caracter de continuitate (este realizata mai mult de o tranzactie intr-un an), persoana fizica devine persoana impozabila din punctul de vedere al TVA. Este vorba, de exemplu, de persoanele fizice care construiesc/achizitioneaza imobile sau terenuri in scopul revanzarii si realizeaza mai mult de o astfel de vanzare intr-un an. Normele de aplicare a art. 127 alin. (2) din Codul fiscal explica in detaliu aceasta problema.

Referitor la inchirierea si concesionarea imobilelor sau terenurilor, se aplica regula stabilita la art. 141 alin. (2) litera e) care stabileste ca arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile - cu exceptiile legale expres mentionate - sunt operatiuni scutite de TVA.

Si in cazul inchirierilor de imobile se poate opta pentru taxarea acestor operatiuni conform art. 141
alin. (3) din Codul fiscal.

De retinut!

- Vanzarile de constructii si terenuri sunt operatiuni scutite de TVA, cu exceptia constructiilor noi si
a terenurilor construibile.
- inchirierea si concesionarea de imobile este o operatiune scutita de TVA.
- Vanzarea si inchirierea de imobile pot fi taxate daca persoana impozabila care le realizeaza opteaza pentru aceasta.

NOTA!

Explicand toate acestea, vom considera - pentru simplificare - operatiunile pe care le vom exemplifica, in continuare, ca fiind scutite de TVA si vom realiza inregistrarile contabile in consecinta.

Aspectele contabile ale tranzactiilor cu imobile si terenuri sunt reglementate de O.M.F.P. nr.
3.055/2009 care aproba Reglementarile contabile conforme cu directivele europene. Imobilele si terenurile pot fi considerate, in functie de intentia cu care sunt achizitionate:

- imobilizari corporale, daca vor fi detinute de entitate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau
prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative pe parcursul unei perioade mai mari de un an (punctul 92);
- active circulante, daca vor fi achizitionate in scopul tranzactionarii in urmatoarele 12 luni (pct. 147);
- imobilizari necorporale, in cazul contractelor de concesiune care stabilesc o durata si o valoare determinate pentru concesiune (pct. 81 alin. (2)).

In situatia in care destinatia lor se schimba in timp, acestea pot fi reclasificate in una din cele doua categorii: imobilizari corporale sau active circulante.

Expert contabil Anca Ivanov

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016