Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce sa pornesti o afacere. 5 motive pentru care sa-ti faci firma

08-Iul-2014
2257
Ne adresam intotdeauna cititorilor nostri cu convingerea ca activeaza in domeniul comercial si ca, intr-o forma sau alta, sunt interesati direct de domeniul fiscal-contabil.

Si chiar daca foarte multi se ocupa deja de activitatea unor firme, cu siguranta mai exista foarte multe persoane interesate de demararea unei afaceri. Poate ca nu intotdeauna gasim informatiile care sa ne motiveze sau care sa raspunda unor intrebari in asa fel incat sa ne hotaram sa facem acest pas.

Ne abatem astazi putin de la programul nostru editorial obisnuit si va prezentam cinci motive pentru care ar trebui sa demarati o afacere exact asa cum va doriti. Intr-un context in care povara fiscala nu e deloc usoara, cunoastem deja motivele care ar trebui sa ne tina departe de antreprenoriat.

La polul opus, daca ne dorim insa o libertate financiara mai mare si un parcurs in domeniul afacerilor, aceasta incercare isi merita cu siguranta eforturile.

Intr-o analiza a unora dintre cele mai importante argumente in favoarea initierii unei afaceri, DailyBusiness.ro citeaza 5 motive principale si, precizeaza sursa, "suficient de bune" care nu se refera totusi la partea financiara. Le redam si noi, cu adaugirile noastre, prin cele ce urmeaza, cu speranta sincera ca va vor fi de folos si ca vor avea un efect de incurajare si motivare:


1. Vom economisi timp. Ca in orice etapa de inceput, munca va fi mai multa, timpul mai putin, orele libere numarate pe degetele de la o mana. Dar daca ne organizam cum trebuie, daca intelegem ca timpul e de partea noastra, ne vom bucura de mult mai multa libertate din acest punct de vedere.

Mai mult, am vrea sa adaugam, ca asa cum arata mai toate studiile recente din domeniul resurselor umane, pretul se pune astazi mult mai mult pe un program flexibil decat pe un program de la 9 la 5 si un salariu fix.

2. Vom avea cu timpul niste povesti minunate de spus. Incercarile pe care le facem ne dezvolta ca oameni, dar si ca profesionisti. E intotdeauna mai bine sa incercam si sa ne dam silinta sa ne indeplinim visele decat sa ramanem doar cu gandul a ceea ce ar fi putut sa fie. Si e foarte placut sa povestim altcuiva cum se invart rotitele afacerii pe care o conducem.

3. Avem de ce sa fim mandri. Intotdeauna o sa fim cel mai mandri de ceea ce am realizat prin propriile forte, iar asta o sa ne faca oameni mai buni, daca stim sa ne pastram modestia si daca nu ne temem sa ii invatam si pe altii ceea ce am descoperit si invatat noi, in timp. Viziunea noastra ne va rasplati pe masura eforturilor depuse. Avem toate sansele sa devenim din ce in ce mai buni la ceea ce facem daca ne tinem de munca si invatam din greselile noastre.

4. Lasam ceva in urma. Este important pentru orice om sa creeze, sa stie ca a lasat ceva in urma lui. Fie ca lasam afacerea ca mostenire, fie ca reusim sa schimbam in societate, astfel de realizari ne vor implini intotdeauna mult mai mult decat un simplu loc de munca unde nu vom face poate niciun bine societatii.

5. Oferim ceva mediului in care am reusit. Putem avea resursele financiare de a face bine, de a oferi inapoi ceva societatii. Chiar daca in contextul autohton, nu suntem intotdeauna sprijiniti de stat, sa nu uitam ca vom fi sprijiniti de oameni. Si vom fi rasplatiti chiar prin binele pe care il facem. Putem alege un act de caritate, o organizatie, o cauza. Antreprenoriatul ne faciliteaza calea catre a face un astfel de bine.

Daca aveti si alte opinii cu privire la motive care nu tin neaparat de recompensa financiara, le asteptam cu drag si interes in casuta de comentarii din josul articolului.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177

    • Redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre cauze sociale sau culturale reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabili de a sprijini proiecte cu impact pozitiv in comunitate. Totusi, suma care poate fi directionata prin formularul D177 este limitata si calculata conform unor reguli specifice din Codul fiscal, care tin cont atat de cifra de afaceri, cat si de impozitul pe profit datorat, dar si de sponsorizarile efectuate si alte bonificatii fiscale aplicabile. In acest...» citeste mai departe aici

  • Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar

    • In practica, firmele se confrunta frecvent cu situatii in care anumite obiecte de inventar se deterioreaza iremediabil si nu mai pot fi utilizate in activitatea economica. In lipsa predarii catre o unitate specializata pentru casare, este important ca scoaterea acestora din gestiune sa fie realizata corect din punct de vedere contabil si fiscal. In acest articol explicam care sunt pasii necesari: de la documentele obligatorii (inventariere, proces-verbal, decizia de scoatere), pana la...» citeste mai departe aici

  • E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?

    • In contextul in care obligatiile de declarare in RO e-Transport devin din ce in ce mai stricte, tot mai multe companii se intreaba daca lista bunurilor cu risc fiscal ridicat a fost modificata sau extinsa. Aceasta intrebare este esentiala, deoarece doar anumite categorii de bunuri, in anumite conditii, impun declararea transportului intern in acest sistem. In acest articol clarificam daca lista oficiala a suferit modificari, ce transporturi intra sub incidenta declararii, cine are aceasta...» citeste mai departe aici

  • Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer

    • Munca de freelancer vine cu multa libertate, dar si cu responsabilitati semnificative in ceea ce priveste administrarea banilor. Fara un salariu fix si cu venituri fluctuante, este esential sa ai o strategie clara de gestionare a finantelor, astfel incat sa poti acoperi toate obligatiile si sa iti construiesti un echilibru financiar pe termen lung. Afla in continuare cum poti sa iti gestionezi veniturile si cheltuielile pentru prosperitate pe termen lung. 1. Tine o evidenta clara si constanta a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016