Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MFP: Bugetul a trecut de pe excedent pe deficit in luna februarie 2018

09-Apr-2018
1800

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP), executia bugetului general consolidat pe primele doua luni ale anului 2018 s-a incheiat cu un deficit (cheltuieli mai mari decat veniturile) de 5,5 miliarde de lei, respectiv 0,59% din PIB.

In ianuarie, bugetul de stat a inregistrat un excedent (venituri mai mari decat cheltuielile) de 1,9 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB.

Conform Ministerului Finantelor Publice, veniturile bugetului general consolidat sunt de 42,3 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 4,6% din PIB, fiind cu 21,3% mai mari, in termeni nominali, in comparatie cu anul precedent.

"Se inregistreaza cresteri semnificative comparativ cu anul precedent in cazul incasarilor din contributiile de asigurari (+28,3%) si din veniturile nefiscale (+23,7%). Incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 18,7% fata de primele doua luni ale anului 2017, iar incasarile din taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati cu 22,9%", se arata in comunicatul MFP.

In ce priveste veniturile din TVA, fata de anul anterior, se poate observa o crestere de 7,8%, iar sumele de la Uniunea Europeana (UE) in contul platilor efectuate sunt de 3,2 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat au atins cifra de 47,8 miliarde de lei, cu 38,5% mai mari comparativ cu primele doua luni ale anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 18,8% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, in timp ce cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 21,3% raportat la aceeasi perioada a anului precedent.

Subventiile acordate in primele doua luni ale anului 2018 se afla in crestere cu 136,8% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea este determinata, in principal, de platile efectuate (1,2 miliarde lei) pentru sprijinirea producatorilor agricoli si de subventiile acordate pentru sustinerea transportului feroviar public de calatori si a transportului cu metroul.

Dobanzile se mentin ca procent in produsul intern brut la acelasi nivel ca in aceeasi perioada a anului precedent, mai exact: 0,2% din PIB.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut cu 12,6% in comparatie cu anul precedent, in timp ce cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 3,7 miliarde lei.

Puteti consulta aici comunicatul MFP!

 

Sursa: MFP

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016