Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Participare la capitalul social in natura

05-Mai-2011
12919

Problema:


Va rugam sa ne precizati tratamentul fiscal in cazul urmator: o societate detine terenuri in patrimoniu, terenurile sunt reevaluate si exista rezerve din reevaluare evidentiate in contul 105 ?Rezerve din reevaluare?.

 Societatea doreste sa obtina titluri de participare (contul 261) in capitalul unei societati afiliate, prin aportul in natura al acestor terenuri.

 Valoarea aportului va fi egala cu valoarea terenurilor.

1. Intrebarea este daca in opinia dvs aceasta tranzactie se considera castig realizat, impunandu-se impozitarea rezervelor din reevaluare pentru aceste terenuri.
Din precizarile OMF 2332/2001 noi am inteles ca nu se considera castig realizat decat la vanzarea de catre detinator a titlurilor de participare. Am dori sa inregistram diferentele din reevaluare in alte rezerve, odata cu obtinerea titlurilor de participare (105=1068) si sa le consideram sume neimpozabile.


2. Daca terenurile aportate sunt valorificate de catre a doua societate, acest fapt influenteaza tratamentul care ne poate fi aplicat de catre fisc?

Solutie:
Potrivit dispozitiilor legale privind amortizarea imobilizarilor corporale si necorporale precum si a celor privind recunoasterea acestora in bilantul contabil, regula generala de evaluare a imobilizarilor corporale este, dupa caz:

- la costul de achizitie,
- costul de productie,
- valoarea de aport,
- valoarea justa.

Ca regula alternativa de evaluare, o societate poate proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar. Rezultatele reevaluarii se inregistreaza in contabilitate. Diferenta dintre valoarea rezultata in urma reevaluarii si valoarea la costul istoric trebuie prezentata la rezerva din reevaluare.

In cazul in care rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci acesta se trateaza astfel:

- ca o crestere a rezervei din reevaluare daca nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui activ;
sau
- ca un venit care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ.

Potrivit dispozitiilor legale privind amortizarea imobilizarilor corporale si necorporale precum si a celor privind recunoasterea acestora in bilantul contabil, terenurile se incadreaza in grupa imobilizarilor corporale.

Terenurile nu se amortizeaza. Terenurile se inregistreaza in contabilitate la intrarea in patrimoniu, la valoarea stabilita, in functie de clasele de calitate, suprafata, amplasare si/sau alte criterii legale, la costul de achizitie sau la valoarea aportului in natura, dupa caz.

Potrivit dispozitiilor Legii societatilor comerciale 31/1990 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul aporturilor in natura (terenuri), trebuie prezentate actele privind proprietatea.

Din punct de vedere fiscal, Titlul II din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste urmatoarele reguli:

- conform prevederilor art. 27, valoarea fiscala a unui activ, in speta teren, trebuie sa fie egala pentru persoana care primeste un astfel de activ, cu valoarea fiscala pe care respectivul activ a avut-o la persoana care l-a transferat.

- valoarea fiscala a titlurilor de participare primite de persoana care contribuie cu active trebuie sa fie egala cu valoarea fiscala a activelor aduse drept contributie de catre persoana respectiva,

- castigurile sau pierderile rezultate din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, care reprezinta valoarea fiscala de intrare a mijloacelor fixe, diminuata cu amortizarea fiscala.

Rezulta ca, diferenta dintre valoarea reevaluata a terenului si cea privind participarea la capitalul social al altei societati, nu reprezinta valoare impozabila din punctul de vedere al impozitului pe profit.

In momentul valorificarii terenurilor de catre societatea la care se detin participatiile, se realizeaza un venit impozabil la aceasta.

La societatea care detine participatiile valorificarea terenurilor nu produce efecte.

Diferenta din reevaluare, trecuta la rezerve cu ocazia participarii la capitalul altei societati, se impoziteaza la momentul valorificarii titlurilor de participare.

Din punct de vedere contabil, operatiunile care au loc sunt:


261 = 211 - valoarea titlurilor corespunzatoare terenurilor
?Titluri de participare? ?Terenuri?

105 = 1065

?Rezerve din reevaluare" ?Rezerve reprez. surplus realiz. din rezerva din reevaluare" - cu valoarea reevaluata a terenurilor.

Rezerva respectiva nu poate fi utilizata pentru majorarea capitalului social, distribuirea catre asociati sau pentru acoperirea pierderii contabile.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016