Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regim utilizare bon fiscal si factura in cazul unitatilor care fac vanzari cu amanuntul

23-Aug-2012
31964
O societate vinde catre persoane fizice, cu bon fiscal si catre firma cu factura. Unii clienti cer ulterior achizitiei si factura la bon, chiar daca au trecut cateva zile de la emiterea bonului. Vom stabili astfel cand se emite bonul fiscal pentru facturi si cand trebuie emisa chitanta.


Raspuns:

1. Potrivit art. 155 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal si art. 1 alin. (2) din OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata agentii economici care vand (livreaza) bunuri sau presteaza servicii cu amanuntul catre populatie sunt obligati sa emita bon fiscal pentru livrarile/prestarile efectuate, fara a fi obligati sa emita factura, cu exceptia cazului in care beneficiarii (clientii) solicita acest lucru.

In situatia in care clientii solicita eliberarea facturii, in aceasta nu este necesara mentionarea bunurilor livrate/serviciilor prestate, fiind suficienta mentiunea "conform bon fiscal nr./data", dupa cum se precizeaza la pct. 72 alin. (2) din Normele metodologice a Codului fiscal date in aplicare pentru art. 155 alin. (5) din Codul fiscal . In niciun caz nu se mai elibereaza chitanta.

Pentru evidentierea in contabilitate a unei livrari de bunuri pe baza de bon fiscal si factura, se poate proceda astfel:

- evidentierea venitului si a taxei colectate la momentul livrarii pentru suma incasata in numerar, extrasa corespunzator din raportul "Z":

5311 "Casa in lei" %
707 "Venituri din vanzarea marfurilor",
4427 "TVA colectata"

Ulterior, la emiterea facturii (in care se vor enumera bonurile fiscale si data emiterii lor):

5311 "Casa in lei" % (Storno)
707 "Venituri din vanzarea marfurilor", (Storno)
4427 "TVA colectata" (Storno)

Si inregistrarea facturii si a incasarii:

4111"Clienti" %
707 "Venituri din vanzarea marfurilor",
4427 "TVA colectata"

5311 "Casa in lei" = 4111"Clienti"

2.Potrivit art. 155 alin. (1) din Codul fiscal , persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) si (2), trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.
Asadar, termenul limita pentru emiterea facturilor este cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare in cazul dat.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016