Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitii servicii asigurare refacturate de partener intracomunitar. Cum declaram?

16-Dec-2014
10800
In cazul urmator, se primeste o factura de la o casa de expeditie din Austria care are un cod valid de inregistrare fiscal, pentru recuperarea asigurarii platita de el pentru un transport efectuat pentru clientul firmei. Pe factura e inscrisa mentiunea "asigurare".

Stabilim la ce rand se declara aceasta factura in decontul de TVA si daca se face taxare inversa sau se declara in 390.

Operatiunile de asigurare sunt scutite de TVA in situatia in care factura este emisa de catre o firma de asigurare sau de catre un intermediar al acesteia, fiind aplicabila scutirea reglementata prin art. 141 alineatul 2 litera b) din Codul fiscal  "Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa: .... b) operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare, precum si prestarile de servicii in legatura cu operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare efectuate de persoanele impozabile care intermediaza astfel de operatiuni".

Avand in vedere ca serviciul respectiv este refacturat de catre o persoana impozabila care are calitatea de cumparator revanzator al serviciului de asigurare, de exemplu casa de expeditie, operatiunea nu este scutita de TVA deoarece este considerata o cheltuiala accesorie serviciului prestat. In acest context, am in vedere prevederile art. 133 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal "Baza de impozitare cuprinde urmatoarele:.... b) cheltuielile accesorii, cum sunt: comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport si asigurare, solicitate de catre furnizor/prestator cumparatorului sau beneficiarului. Cheltuielile facturate de furnizorul de bunuri sau de prestatorul de servicii cumparatorului, care fac obiectul unui contract separat si care sunt legate de livrarile de bunuri sau de prestarile de servicii in cauza, se considera cheltuieli accesorii." coroborate cu prevederile pct. 18 alin. (8) din normele de aplicare ale acestui articol " In sensul art. 137 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, orice cheltuieli accesorii efectuate de persoana care realizeaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii se includ in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, chiar daca fac obiectul unui contract separat.

Cheltuielile accesorii nu reprezinta o tranzactie separata, ci sunt parte componenta a livrarii/prestarii de care sunt legate, urmand aceleasi reguli referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile ca si livrarea/prestarea de care sunt legate."


Din acest motiv, daca transportul de bunuri, inclusiv asigurarea sunt legate direct de o achizitie intracomunitara de bunuri, valoarea facturii primite este impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa prin articolul contabil 4426 = 4427 daca beneficiarul este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania. Astfel, beneficiarul din Romania aplica prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal care sunt armonizate cu prevederile articolului 44 din Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei CEE nr. 112 din 2006 in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor conform caruia "Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana si-a stabilit sediul activitatii sale economice." Practic, prin aceasta regula se prevede ca locul de taxare trebuie sa fie "locul in care are loc consumul", fiind respectat astfel principiul destinatiei serviciului.

Valoarea operatiunii astfel efectuate se evidentiaza d.p.d.v. fiscal in jurnalele pentru TVA si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 7 si 20 denumit "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6 si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), din care:.." , cu reportarea sumei la randul 7.1 si 20.1 "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)". Asa cum se poate constata, serviciul de asigurare refacturat de casa de expeditie urmeaza acelasi tratament fiscal aplicat achizitiei serviciului de transport intracomunitar de bunuri. In opinia mea, serviciul de asigurare refacturat de casa de expeditie nu este operatiune scutita fara drept de deducere a TVA conform prevederilor articolului 141 alineatul 2 litera b) din Codul fiscal. Pentru a fi operatiune scutita fara drept de deducere, prestatorul serviciului de asigurare a bunurilor sau a persoanelor trebuie sa respecte cele doua cerinte esentiale impuse prin Codul fiscal:
1, existenta relatiilor contractuale cu asiguratii;
2. suportarea riscului.
Prin simpla refacturare a costurilor cu asigurare se intelege ca aceste 2 conditii cumulative nu sunt indeplinite, fapt pentru care operatiunea este taxabila la beneficiarul din Romania. In sens, aduc drept argument prevederile pct. 35^1 alin. (2) din normele de aplicare ale art. 141 alin. (2) lit. b) "O caracteristica esentiala a unui serviciu de asigurare o reprezinta existenta unei relatii contractuale intre prestator si beneficiarul serviciilor. Scutirea de taxa pentru serviciile de asigurare si/sau de reasigurare se aplica de catre societatea care suporta riscul si care incheie contractul cu clientii, inclusiv in cazul externalizarii tranzactiilor in domeniul asigurarilor/reasigurarilor. In acest sens a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in cazul C-240/99 Skandia.".


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016