Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bon emis de casa de marcat. Cum deducem cheltuielile?

09-Apr-2013
10742
In randurile urmatoare, vom analiza cazul unei societati care achizitioneaza birotica de la o alta societate inregistrata in scopuri de TVA. Pe bonul fiscal eliberat de societatea Y in loc de BF (bon fiscal) apare BM. Societatea primeste dovada ca sunt inscrisi in Registrul de evidenta a caselor de marcat.

Se va stabili astfel in ce masura poate fi dedusa cheltuiala daca pe bonul de la casa de marcat nu apare inscris "Bon Fiscal" sau BF (bonul fiscal fiind atasat la un ordin de deplasare). De asemenea, vom stabili cum stim daca sunt fiscale bonurile care au inscris doar BM.

Solutia consultantului:

Potrivit art. 4 alin. 1 din OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile ulterioare bonul fiscal este documentul emis de aparatul de marcat electronic fiscal, care trebuie sa cuprinda cel putin:

- denumirea si codul fiscal ale operatorului economic emitent;


- adresa de la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal;

- logotipul si seria fiscala ale aparatului; numarul de ordine;

- data si ora emiterii; denumirea fiecarui bun livrat sau serviciu prestat;

- pretul sau tariful unitar; cantitatea;

- valoarea pe fiecare operatiune, inclusiv TVA, cu indicarea cotei de taxa;

- valoarea totala a bonului, inclusiv TVA;

- valoarea totala a TVA pe cote de taxa, cu indicarea nivelului de cota;

- valoarea totala a operatiunilor scutite de TVA, precum si valoarea altor taxe care nu se cuprind in baza de impozitare a TVA, daca este cazul.

Bineinteles, la toate acestea se adauga denumirea documentului (bon fiscal), dupa cum se prevede si la pct. A.2 din Normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin OMEF 3512/2008 privind documentele financiar -contabile. Avand in vedere dimensiunea documentului, denumirea poate fi tiparita si in forma prescurtata.

In cazul prezentat, prescurtarea "BM" poate fi de la bon emis de casa de marcat. Oricum, un bon eliberat de o casa de marcat, indiferent de prescurtarile folosite, trebuie sa contina logotipul si seria fiscala ale aparatului care sa dovedeasca fiscalizarea acestuia, astfel incat bonul respectiv sa dobandeasca calitatea de bon fiscal. In cazul unor indoieli in aceasta privinta se poate solicita suplimentar si emiterea facturii, furnizorii/prestatorii fiind obligati sa emita facturi la cererea clientilor conform art. 155 alin. 9 lit. a din Codul fiscal .

Pentru a deduce cheltuiala aferenta bonului fiscal este necesara justificarea ei fie cu documentele aferente deplasarii in interes de serviciu (ordin de deplasare, decont de cheltuieli), fie cu documentele care atesta intrarea in gestiune a bunurilor astfel achizitionate.

In privinta TVA, potrivit noilor reglementari de la pct. 46 alin. 3 din Normele metodologice date in aplicarea art. 146 din Codul fiscal pentru deducere este obligatoriu sa se mentioneze pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016