
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Vom constata daca se declara in Declaratia 394 livrarile pe care le face o persoana juridica romana inregistrata in scopuri de TVA catre persoane juridice romane neinregistrate in scopuri de TVA (unitati spitalicesti, cabinete medicale care nu au fost niciodata inregistrate in scopuri de TVA).
Nu se declara in Declaratia 394 livrarile efectuate catre persoane neimpozabile neinregistrate in scop de TVA.
Instructiunile de completare prevad:
"Declaratia se completeaza si se depune de catre:
a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, si care sunt obligate la plata taxei conform art. 150 alin. (1) si (7) din Codul fiscal, pentru operatiuni impozabile in Romania conform art. 126 alin. (1) si taxabile cu cota prevazuta de lege.
Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila pentru care, conform titlului VI din Codul fiscal, este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare. Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea <> sau <>.
In declaratie nu se inscriu facturile emise prin autofacturare si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 155 alin. (11), (12) si (20) din Codul fiscal.
Prevederea referitoare la bonurile fiscale se va aplica numai pana la data de 31 decembrie 2014;
b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul fiscal, care realizeaza in Romania, de la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, achizitii de bunuri sau servicii taxabile cu cota prevazuta de lege. Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea <> sau<>.
In declaratie nu se inscriu facturile emise prin autofacturare si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 155 alin. (11), (12) si (20) din Codul fiscal. Prevederea referitoare la bonurile fiscale se va aplica numai pana la data de 31 decembrie 2014".
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Ca urmare a unei hotarari judecatoresti, instanta decide ca se anuleaza in parte decizia de impunere: 1. venit suplimentar in suma de 10.609 lei, tva aferenta in suma de 8.835 lei si penalitatile si dobanzile aferente. 2. venit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate x, achizioneaza o constructie noua cu teren in vederea fnantarii pe masura 3. In contractul de vanzare cumparare (din informatiile primite de la notar) valoarea terenului este specificata distinct de valoarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<