
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
In analiza de mai jos, o societate primeste o comanda de la o firma din Germania pentru executia si livrarea unor produse in Turcia. Factura se intocmeste catre firma din Germania, documentul de transport fiind catre Turcia.
Vom vedea daca in cazul de fata factura se intocmeste cu sau fara TVA.
Iata raspunsul specialistului!
Societatea este cea care face formalitatile de export si vamuire in Romania. Cu alte cuvinte, aceasta va dispune si de documentul de parasire a marfii din UE.
Operatiunea efectuata reprezinta un export de bunuri care se incadreaza la art. 294 din Codul fiscal fiind tratata ca livrare de bunuri scutita de TVA cu drept de deducere, fapt pentru care societatea va emite factura fara TVA:
"Art. 294 - Scutiri pentru exporturi sau alte operatiuni similare, pentru livrari intracomunitare si pentru transportul international si intracomunitar:
(1) Sunt scutite de taxa:
a) livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau"
NM:
"65. Scutirile cu drept de deducere prevazute la art. 294, 295 si 296 din Codul fiscal sunt aplicate in masura in care persoanele impozabile pot justifica scutirea cu documentele prevazute de instructiuni aprobate de ministrul finantelor publice. Aplicarea regimului de taxare pentru operatiuni scutite cu drept de deducere de catre persoanele impozabile nu implica anularea dreptului de deducere la beneficiarii operatiunilor."
Justificarea scutirii se face in baza documentelor prevazute la art. 2 din Instructiunile aprobate prin OMFP 103/2016 Intructiuni de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a)-i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal respectiv:
a) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal, sau, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export;
b) unul dintre urmatoarele documente:
1. certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau
2. exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire.
Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Ela Dumitru, lector universitar doctor.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Dorim informatii privind reglementarile si cadrul legal legat de dosarul preturilor de transfer, prevederi aplicabile inainte de 2015, pentru o perioada verificata cuprinsa intre 2011-2014 pe domeniul preturilor de transfer. Mai...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Se doreste mutarea sediului social al unui SRL din Romania intr-o alta tara care este membra a UE. Ce lege reglementeaza aceasta mutare si care este procedura?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<