Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factura traducere stat non-UE. Decont TVA in cazul unui PFA

26-Sep-2012
7294

Analizam cazul unui PFA traducator autorizat, inregistrat in scopuri de TVA, perioada fiscala trimestru, care urmeaza sa execute lucrari de traducere pentru un client din Angola. Vom vedea ce documente (contract, comanda....) ar trebui sa detina un PFA traducator autorizat si cum va emite factura, scutita de TVA.



Raspuns:
In primul rand pentru prestarea serviciilor PFAva trebui sa incheie un contract cu partenerul din Angola in care sa se prevada tariful practicat, modul de decontare, timpul de realizare a lucrarilor, etc. Este valabila si comanda data de partenerul din Angola. In baza contractului/comenzii, PFA va efectua prestarea serviciilor de traducere si va emite o factura fara TVA, ca operatiune neimpozabila in Romania conform art 133 alin 2 din codul fiscal , in conditiile in care partenerul din Angola face dovada ca este o persoana impozabila. Dovada se va face conform pct.12 din normele metodologice de aplicare a art 133 alin 2 din codul fiscal, redat mai jos.

In situatia in care partenerul din Angola nu este o persoana impozabila (este persoana fizica sau nu poate face dovada ca este o persoana impozabila, atunci PFA va emite factura cu TVA in cota de 24%.

"(12) Pentru alte servicii decat cele prevazute la alin. (11), prestate de o persoana impozabila stabilita in Romania catre o persoana impozabila stabilita in afara Comunitatii si care intra sub incidenta art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, locul prestarii nu este considerat a fi in Romania, daca prestatorul poate face dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila si ca este stabilit in afara Comunitatii. Daca nu dispune de informatii contrare, prestatorul poate considera ca un beneficiar stabilit in afara Comunitatii are statutul de persoana impozabila:

a) daca obtine din partea beneficiarului un certificat eliberat de autoritatile fiscale competente din tara beneficiarului, prin care se confirma ca respectivul beneficiar desfasoara activitati economice astfel incat sa i se permita acestuia sa obtina o rambursare a TVA in temeiul Directivei 86/560/CEE a Consiliului din 17 noiembrie 1986 privind armonizarea legislatiilor statelor membre referitoare la impozitele pe cifra de afaceri - Sisteme de restituire a TVA persoanelor impozabile care nu sunt stabilite pe teritoriul Comunitatii;

b) atunci cand beneficiarul nu detine certificatul respectiv, daca prestatorul dispune de codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului sau de un cod similar atribuit beneficiarului de tara de stabilire si utilizat pentru a identifica societatile sau de orice alta dovada care sa ateste faptul ca clientul este o persoana impozabila si daca prestatorul efectueaza o verificare la un nivel rezonabil a exactitatii informatiilor furnizate de beneficiar, pe baza procedurilor de securitate comerciale normale, cum ar fi cele legate de verificarea identitatii sau a platii.

Daca prestatorul nu poate face dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila, se va considera ca prestarea de servicii este realizata catre o persoana neimpozabila, aplicandu-se celelalte reguli prevazute de art. 133 din Codul fiscal, in functie de natura serviciului. Prevederile prezentului alineat se completeaza cu prevederile alin. (4)."

In conditiile facturarii ca operatiune neimpozabila in Romania (catre o persoana impozabila din Angola), factura se va emite fara TVA si se va inscrie la rd 3 - "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin.(2) lit.b) si c)" din Decontul de TVA. In cazul in care nu se poate face dovada ca prestarea de servicii va fi efectuata catre o persoana impozabila, atunci factura se va emite cu cota de TVA de 24%, iar aceasta se va inscrie in Decontul de TVA la rd. 9 - Livrari de bunuri si prestari de servicii taxabile cu cota de 24%.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016