Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul ordin privind scutirea de impozit pentru salariatii care presteaza activitatea de creatie de programe pentru calculator

17-Aug-2015
4555

O prevedere legala noua reglementeaza conditiile in care salariatii care presteaza activitate de creatie de programe pentru calculator sunt scutiti de la plata impozitului pe venit.



Ordinul Ministrului pentru societatea informationala, Ministrului educatiei si cercetarii stiintifice, Ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si Ministrului finantelor publice nr. 217/4.172/1.348/835 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 573 din 30 iulie 2015.

Noul ordin a eliminat conditia specializariilor pe care trebuie sa le detina salariatii pentru a beneficia de scutirea de impozit prevazute de Codul fiscal.

Cerintele necesare ocuparii unui post se stabilesc de catre angajator tinand cont de prevederile COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania), precum si de actele normative cu caracter special prin care se stabilesc nivele de studii minimale pentru ocuparea unor functii.

Daca nu exista prevederi legale care sa stabileasca in mod expres studiile necesare exercitarii unei functii/meserii, atunci natura studiilor se va stabili de catre angajator in functie de atributiile pe care urmeaza sa le indeplineasca persoana conform fisei postului.

Celelalte conditii prevazute de reglementarea anterioara raman valabile. Prin urmare, beneficiaza de scutirea de impozit pe veniturile din salarii, in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, angajatii operatorilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), precum si angajatii persoanelor juridice romane de drept public. Angajatii beneficiari de scutire trebuie sa fie incadrati intr-unul din urmatoarele posturi: administrator de baze de date, analist, Inginer de sistem in informatica, Inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic.

Salariatii trebuie sa detina o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, si presteaza efectiv una dintre activitatile


Postul trebuie sa se afle in organigrama intr-un: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare.

Angajatorul este responsabil pentru incadrarea beneficiarului atat in organigrama, cat si pe un post care sa fie conform cu prevederile legale.

Venitul anual al angajatorul trebuie sa fie de cel putin 10.000 dolari pentru fiecare angajat scutit de impozit si trebuie inregistrat distinct in balantele analitice. Scutirea de impozit pe veniturile din salarii se aplica lunar numai pentru veniturile de natura salariala obtinute in baza unui contract individual de munca, indiferent de momentul angajarii persoanei care beneficiaza de scutire, si fara a fi conditionata de contributia acesteia la realizarea plafonului minim de venit.
In plus, noul ordin prevede ca de scutire beneficiaza si cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene ale caror diplome sunt echivalate, prin structurile de specialitate ale Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, cu diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau cu diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta.

In consecinta, cetatenii altor state nu vor beneficia de scutirea de impozit pe venit.
Angajatorul va intocmi separat statul de plata pentru angajatii care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.

Documentele justificative pentru incadrarea persoanelor scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii sunt:
- actul constitutiv, in cazul societatilor comerciale;
- organigrama angajatorului;
- fisa postului;
- copia legalizata a diplomei acordate dupa finalizarea studiilor in invatamantul universitar de lunga durata, insotita de copia legalizata a foii matricole sau, dupa caz, a suplimentului la diploma, respectiv copia legalizata a diplomei acordate dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, insotita de copia legalizata a suplimentului la diploma, respectiv copia legalizata a atestatului de echivalare a diplomei, eliberat prin structurile Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene;
- copia legalizata a contractului individual de munca;
- statul de plata intocmit separat pentru angajatii care beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii;
- comanda interna, aprobata de organul de conducere abilitat al angajatorului, care sa ateste procesul de creatie de programe pentru calculator;
- balanta analitica in care sa fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creatie de programe pentru calculator.

Dosarul cuprinzand documentele justificative se va pastra la sediul angajatorului in vederea controlului.

Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016