Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avans incasat si dizolvare cu lichidare. Care e regimul TVA?

22-Nov-2016
3267

In analiza de mai jos, avem ca subiect o societate X care a incasat in luna iulie 2016 prin casierie de la societatea Y suma de 500 lei in vederea eliberarii unui aviz, dar societatea Y nu a depus si documentatia necesara care trebuia analizata in vederea eliberarii respectivului aviz si din acest motiv (serviciul nefiind prestat), nu i s-a emis factura. In toata perioada scursa de la incasare firma Y nu a putut fi contactata neavand site pe internet. Consultand site-ul ANAF, s-a constatat ca in dreptul societatii Y apare "dizolvare cu lichidare (radiere) din data de 18 august 2016". Vom vedea daca se pot inregistra venituri suma incasata si care este tratamentul TVA.

Potrivit intelegerii noastre, societatea dumneavoastra a incasat, cu titlu de avans, in iulie 2016, o suma de 500 de lei de la societatea Y, in vederea emiterii unui aviz. Intelegem ca serviciul nu a fost prestat, iar societatea Y figureaza ca fiind dizolvata cu lichidare, in acest moment, in evidentele Ministerului de Finante Publice.

In ceea ce priveste incasarea sumei de 500 de lei de la client, aceasta suma poate fi considerata primita cu titlu de avans, pentru obtinerea ulterioara a unui aviz. Cu toate acestea, nu ne-ati mentionat daca societatea dumneavoastra este responsabila de emiterea avizului, operatiunea fiind purtatoare de TVA, ori daca dumneavoastra intreprindeti demersurile pentru obtinerea unui aviz de la o institutie publica, factura fiind emisa pe numele societatii Y, dumneavoastra actionand doar ca intermediar.

In cazul in care pentru societatea dumneavoastra, emiterea acestui aviz reprezinta o operatiune impozabila, in sensul art. 268 din Codul Fiscal, atunci pentru suma incasata de catre societate de la societatea Y societatea dumneavoastra trebuia sa colecteze TVA, potrivit art. 282, alin. 2, lit. b), intrucat exigilibilitatea TVA a intervenit inaintea faptului generator. Potrivit Codului Fiscal:

Art. 280, alin. 1): Faptul generator reprezinta faptul prin care sunt realizate condtiiile legale necesare pentru exigibilitatea taxei.

Art. 281, alin. 1): Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor, cu excep?iile prevazute in prezentul capitol.

Art. 280, alin. 2) : Exigibilitatea taxei reprezinta data la care autoritatea fiscala devine îndreptatita, in baza legii, sa solicite plata de catre persoanele obligate la plata taxei, chiar daca plata acestei taxe poate fi amanata.

Astfel, societatea dumneavoastra trebuia sa colecteze TVA in cuantum de 20% din suma incasata, prin procedeul sutei marite, respectiv 83,33 lei (500/1,2*20%). Presupunem ca serviciul se factureaza cu cota de TVA de 20%. Acest TVA trebuia declarat in decontul de TVA aferent perioadei fiscale in care s-a incasat.

La momentul la care ati constatat ca societatea este dizolvata cu lichidare, nu puteti aplica prevederile art. 287, alin. d) din Codul Fiscal, care permite ajustarea bazei de impozitare in cazul incheierii procedurii de faliment a debitorului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare.

In concluzie, societatea dumneavoastra avea obligatia sa colecteze TVA aferenta avansului incasat. Pentru baza de calcul a avansului, respectiv 417,67 lei, aceasta se poate muta intr-un cont de venit impozabil, printr-o decizie a administratorului.

In cea de-a doua situatie, in cazul in care societatea dumneavoastra urma sa actioneze ca intermediar pentru societatea Y, in relatia cu institutiile publice abilitate pentru emiterea avizului, atunci societatea dumneavoastra ar fi primit facturi/chitante direct de la institutia publica, emisa folosind datele de identificare a societatii Y. Dumneavoastra nu ati fi inregistrat in contabilitate aceste tranzactii pe conturi de venituri si cheltuieli, ci in contul de Debitori diversi (461), urmand sa refactureze sumele mai departe catre societatea Y.

Acest tip de tranzactie nu ar fi generat implicatii privind colectarea TVA din partea societatii dummneavoastra. In acest sens, se poate muta intreaga suma de 500 de lei intr-un cont de venit impozabil, prin decizie a administratorului.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea - Consultant fiscal

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016