Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calculul plafonului pentru TVA in cazul PFA

21-Ian-2013
8470

Va oferim mai jos informatii referitoare la modul in care se stabileste/calculeaza exact noul plafon de TVA pentru o PFA, la norma de venit, avand ca exemplu un PFA neplatitor de TVA, infiintata in 2012.


Pentru calculul venitului anual, in acest caz, exista un nomenclator al activitatilor pentru care se poate stabili venitul anual pe baza normelor de venit, nomenclator elaborat de Ministerul Finantelor Publice. in cazul in care in anul anterior venitul obtinut de un PFA depaseste plafonul legal impus, PFA respectiva are obligatia de a determina venitul net anual in sistem real. Baza legala o constituie art. 49 alin. (9) din Codul fiscal.

Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia privind venitul estimat ca norma de venit pana la data de 31 ianuarie inclusiv. In situatia in care PFA are angajati, aceasta nu intra in categoria calcularii venitului prin norme de venit, ci in sistem real. Inregistrarea in scopuri de TVA se face optional sau obligatoriu la atingerea plafonului in termen de 10 zile de la data la care cifra de afaceri atinge sau depaseste plafonul legal, prevazut la art 152 alin. (1) din Codul fiscal. Exista exceptii de la regula atingerii plafonului, ca cea constand in prestarea de servicii intracomunitare care conduce la obligatia prestatorului de a se fi inregistrat in scopuri de TVA, conform art. 1531 alin. (1) lit. b). Chiar daca un contribuabil nu este inregistrat in scopuri de TVA, acesta are obligatia sa tina registre de TVA, conform pct. 62 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a art. 152 din Codul fiscal.

De la 1 iulie, plafonul pentru inregistrarea in scop de TVA este de 220.000 lei conform O.U.G.
nr. 24/2012
care actualizeaza Codul fiscal. in cazul normei de venit, se calculeaza proportional cu numarul de luni (in cazul infiintarii in cursul anului 2012), deci daca numarul de inregistrare acordat PFA este in martie 2012, se calculeaza plafonul in functie de numarul de luni ramase pana la sfarsitul anului (220.000 / 12 = 18.334 lei norma lunara), acesta fiind 165.000 lei.



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016