Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Exercitarea dreptului de deducere la inregistrarea in scopuri de TVA. Cum procedam?

05-Ian-2016
3853

In cazul urmator, pana la data de 01.11.2015 societatea nu a fost platitoare de TVA. A devenit platitoare de TVA in urma indeplinirii cifrei de afaceri de aproximativ 220.000 lei. Ce inregistrari contabile se fac pentru stocul de marfa avut?

Opinia noastra este intemeiaza pe normele de aplicare pentru art. 145 din Codul fiscal aplicabil in anul 2015 ce permite persoanei inregistrate in scopuri de TVA sa deduca TVA de la stocurile achizitionate de la furnizori inregistrati in scopuri de TVA, existente la momentul inregistrarii in scopuri de TVA ce vor fi revandute cu colectare de TVA ulterior inregistrarii in scopuri de TVA.

Persoana inregistrata in scopuri de TVA are dreptul sa deduca TVA si pentru bunurile de capital sau alte bunuri decat cele de capital in perioada si conform procedurilor reglementate de art. 148 si art. 149 din Codul fiscal.

Conditia pentru a se exercita deducerea este sa se detina o factura corect intocmita emisa de un furnizor inregistrat in scopuri de TVA, nu este obligatoriu sa fie precizata sintagma RO la cumparator iar pentru sistemul de TVA la incasare se impune plata furnizorului si implicit a TVA din factura.

Aceleasi prevederi normative obliga societatea la efectuarea unui inventar pentru a se identifica efectiv stocul de bunuri supra caruia se exercita dreptul de deducere iar exercitarea deducerii se face in primul decont de TVA sau intr-un decont ulterior, fara a se depasi perioada de 5 ani incepand cu 1 ianuarie a anului urmator celui in care a avut loc exigibilitatea TVA la furnizorul bunurilor.

Din punct de vedere contabil, prevederile OMFP 1802/2014 privind contabilitatea nu adopta vreo solutie contabila punctuala asupra exercitarii dreptului de deducere. Prin urmare, noi consideram ca sunt posibile doua inregistrari contabile ce vor fi adoptate in mod concret conform politicii contabile a societatii, respectiv:

1. 4426 "TVA deductibila" = 758 "Venituri din alte activitati de exploatare" cu valoarea TVA asupra careia se exercita dreptul de deducere.

Inconvenientul acestei proceduri este inregistrarea unor venituri aferente unor stocuri ce s-ar putea vinde in anii urmatori.

2. 4426 "TVA deductibila" = 472 "Venituri in avans" la momentul exercitarii dreptului de deducere si
472 "Venituri in avans" = 758 "Venituri din alte activitati de exploatare" pe masura vanzarii stocului de marfa asupra caruia s-a exercitat dreptul de deducere, daca vanzarea stocului de marfa se va face pe mai multe exercitii.

Noi consideram adecvata prima varianta, inregistrarea TVA deductibila pe seama veniturilor perioadei, chiar daca stocul urmeaza sa fie vandut in anii urmatori, deoarece reducerea de plata a TVA se exercita la primul decontul sau la urmatorul.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Adrian Benta - Consultant fiscal si doctor in economie

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016