Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Majorare capital social si cheltuieli de constituire. Ce sume sunt deductibile?

05-Iun-2014
7435
In situatia in care actionarul principal doreste majorarea capitalului societatii, operatiune aduce cu sine taxe catre ASF, plata unor comisioane catre broker, taxe platite la Depozitul Central si altele. Acesta este contextul pentru care vom stabili care dintre aceste cheltuieli sunt deductibile.

Aceste tipuri de cheltuieli sunt asimilate din punct de vedere contabil si fiscal sub denumirea de cheltuieli de constituire.

Conform OMFP 3055/2009 reglementri contabile conforme cu directivele europene, activele de natura cheltuielilor de constituire, se prezinta asfel:

"75 - Cheltuielile de constituire sunt cheltuielile ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea unei entitati (taxe si alte cheltuieli de inscriere si inmatriculare, cheltuieli privind emisiunea si vanzarea de actiuni si obligatiuni, precum si alte cheltuieli de aceasta natura, legate de infiintarea si extinderea activitatii entitatii).

76 - (1) O entitate poate include cheltuielile de constituire la "Active", caz in care poate imobiliza cheltuielile de constituire. in aceasta situatie, cheltuielile de constituire trebuie amortizate in cadrul unei perioade de maximum cinci ani.


(2) in situatia in care cheltuielile de constituire nu au fost integral amortizate, nu se face nicio distribuire din profituri, cu exceptia cazului in care suma rezervelor disponibile pentru distribuire si a profitului reportat este cel putin egala cu cea a cheltuielilor neamortizate.

77 - Sumele prezentate in bilant la elementul "Cheltuieli de constituire" trebuie explicate in note."

In cazul in care in cadrul societatii exista un manual de politici si proceduri contabile trebuie sa respectati prevederile referitoare la amortizarea cheltuielilor de constituire.

Asadar, in legatura cu inregistrarea in contabilitate a cheltuielilor de constituire, entitatile au doua posibilitati. Astfel:

fie le pot include la "Active" in contul 201 "Cheltuieli de constituire";
fie le pot inregistra direct pe cheltuieli prin debitul conturilor din clasa a 6-a.

In cazul in care cheltuielile de constituire sunt imobilizate prin inregistrarea in contul 201 "Cheltuieli de constituire", acestea trebuie amortizate in cadrul unei perioade de maximum cinci ani.

De asemenea, conform prevederilor din Codul fiscal, cheltuielile de constituire sunt incluse in categoria imobilizarilor necorporale. Acestea au un regim special fata de celelalte cheltuieli, adica pot fi amortizate pe o perioada de maximum 5 ani sau pot fi incluse direct pe cheltuieli prin debitul conturilor de cheltuieli, neexistand reglementari privitoare la amortizarea acestora, motiv pentru care acestea pot fi deduse si dintr-o data.

Prin urmare, cheltuielile de constuire efectuate cu ocazia majorarii capitalului social al societatii, sunt deductibile la calculul impozitului profitului impozabil.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016