Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Transfer activ in cazul dizolvarii unei societati

09-Mar-2011
11406
Intrebare:

La dizolvarea unui SRL (fara lichidare) avem in active un autoturism amortizat integral care initial a fost achizitionat din UE (fara TVA). Asociatul unic doreste sa transfere acest activ la dizolvare in patrimoniul personal. Cum se poate face transferul? Cum se trateaza din punctul de vedere al TVA? Dar al impozitului pe profit?

Raspuns:

In situatia in care autoturismul a fost achizitionat fara TVA, presupun ca furnizorul l-a vandut prin aplicarea regimului second hand aplicand TVA doar la marja de profit. In acest caz, vanzarea a fost taxata in U.E., fara a fi considerata de catre vanzator livrare intracomunitara de bunuri si de catre cumparatorul din Romania drept o achizitie intracomunitara de bunuri.

Practic, la dizolvarea societatii, preluarea autoturismului de catre asociat este echivalenta cu o livrare de bunuri efectuata pe teritoriul national pentru care trebuie colectata TVA cu cota standard de 24%. Pentru aceasta "vanzare" nu se poate aplica regimul de scutire fara drept de deducere a TVA asa cum este reglementat prin articolul 141 alineatul 2 litera g) prin care se precizeaza ca sunt operatiuni scutite in interiorul tarii "livrarile de bunuri care au fost afectate unei activitati scutite, in temeiul prezentului articol, daca taxa aferenta bunurilor respective nu a fost dedusa, precum si livrarile de bunuri a caror achizitie a facut obiectul excluderii dreptului de deducere, conform art. 145 alin. (5) lit. b) si art. 145^1.".

Avand in vedere faptul ca bunul a fost achizitionat fara TVA, operatiunea nu se incadreaza in aceasta categorie de bunuri care pot fi vandute fara TVA.
De asemenea, chiar daca autoturismul a fost amortizat integral este recomandabila vanzarea acestuia la valoarea de piata chiar daca firma respectiva are un asociat unic. Transferul unui bun din patrimoniul afacerii in patrimoniul personal este o livrare de bun. De aceea este recomandabila emiterea facturii, document necesar atat pentru radierea vehiculului din evidentele firmei care se lichideaza, dar si pentru inscrierea in circulatie a autoturismului pe numele persoanei fizice.

Asa cum se reglementeaza prin articolul 137 alineatul 1 litera a), pentru o livrare de bunuri, baza de impozitare a TVA este constituita din "contrapartida" obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor din partea cumparatorului, fara a fi conditionata de valoarea de achizitie a acelui bun vandut.

La vanzarea unui bun, baza de impozitare a TVA este reprezentata de pretul de piata al acelui bun.
Ca regula generala, pretul de piata este determinat prin raportarea la tranzactii comparabile necontrolate. O tranzactie este necontrolata daca se desfasoara intre persoane independente.

Valoarea de piata este definita drept suma care ar fi platita de un client independent unui furnizor independent in acelasi moment si in acelasi loc, pentru acelasi bun sau serviciu ori pentru unul similar, in conditii de concurenta loiala.

Din punct de vedere fiscal, factura emisa se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%".

Din punctul de vedere al impozitului pe profit, veniturile obtinute din vanzarea autoturismului sunt impozabile deoarece cheltuielile aferente amortizarii acestuia au fost considerate deductibile la determinarea profitului impozabil.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016