Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se modifica procedura de finantare prin fonduri europene. Ar putea fi acceptate si alte categorii de beneficiari

22-Oct-2013
3631
Veti regasi mai jos unele dintre cele mai importante prevederi aduse de un nou proiect de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.76/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta.

Unul dintre obiectivele majore din 2013 pentru Romania a fost reprezentat de cresterea absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune. Astfel, e necesara folosirea integrala a celor 6,5 miliarde euro alocati Romaniei in acest an pentru, pentru a evita riscul de dezangajare automata a acestor fonduri.

Nota de fundamentare a proiectului de lege aminteste ca Ministerul Finantelor Publice are atributii in gestionarea financiara a asistentei financiare nerambursabile acordata Romaniei de Comisia Europeana (CE), prin instrumente structurale, potrivit prevederilor cadrului legal national.

Astfel ar trebui sa fie asigurate fondurile necesare finantarii Autoritatilor de management pentru programele operationale finantate din instrumente structurale in cadrul obiectivului convergenta - (rambursare a cheltuielilor), conform solicitarilor Autoritatilor de management.

In cadrul procesului de implementare a programelor operationale, au fost insa identificate probleme cu impact direct asupra absorbtiei instrumentelor structurale. O problema in aceasta privinta o reprezinta facturile de avans emise de furnizori/antreprenori in baza prevederilor contractuale, care trebuie achitate din bugetele beneficiarilor si a caror contravaloare nu poate fi solicitata la rambursare din lipsa prevederilor in acest sens, in conditiile in care prefinantarea a fost epuizata/recuperata.


Rezulta astfel necesitatea includerii acestor facturi de avans in lista documentelor justificative ce vor fi anexate la cererile de plata detalitae in mecanismul de decontare.

Alaturi de alte modificari, prezentul proiect propune si extinderea aplicabilitatii mecanismului decontarii cererii de plata tuturor categoriilor de beneficiari ai proiectelor finantate prin fonduri europene nerambursabile, inclusiv beneficiarii privati, care se gasesc in imposibilitatea de a achita facturile pentru servicii/bunuri/executie de lucrari receptionate, acceptate la plata.

Totodata, se doreste ca cererea de plata si documentele justificative aferente acesteia ce urmeaza a fi depuse de beneficiari la organismul intermediar/autoritatea de manangement pentru a beneficia de mecanismul decontarii sa includa si facturile de avans prevazute in contractele de achizitii publice (furnizare bunuri sau executie lucrari) aferente proiectelor implementate.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016