Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxe majorate pentru firme de la 1 iulie. Cota de impozitare regresiva in raport cu majorarea salariului nu aduce beneficii semnificative

03-Iul-2015
2502

Majorarea salariului minim trebuie vazut in contextul in care cresc si taxele care se platesc de catre firme statului roman. Majorarea acestor taxe se produce in functie de diminuarea deducerii personale care si-a continuat aceasta tendinta pana in prezent si care nu face decat sa reduca beneficiile salariale, pe de o parte, si sa oblige companiile, pe de alta parte, sa returneze statului o parte din aceste majorari, sub forma de impozit.

Valoarea indexarii prilejuite de majorarea salariului minim pe economie difera semnificativ intre brut si net astfel ca de la la 1 iulie 2015 avem o crestere de 7,7% pe brut si doar 7,3% pe net, ceea ce face, asa cum atrage atentia portalul Cursdeguvernare.ro, ca de la 1 ianuarie 2016 beneficiul de 14,2% in expresie bruta sa fie doar 13,5% in valoare neta, din cauza modalitatii de impozitare a veniturilor.

Astfel, dupa majorarea salariilor de la 1 iulie 2015, s-au majorat inevitabil si taxele pe care firmele le datoreaza statului, fie ca vorbim de bugetele de asigurari sociale, sanatate si somaj sau de impozitul pe venit.

Ca urmare a faptului ca deducerea personala a ramas la valoarea fixa de 250 lei, impozitul pe venit se majoreaza de la 90 lei la 100 lei, explica aceeasi sursa.

Potrivit Cursdeguvernare.ro, iata cum va functiona in continuare acest sistem care nu aduce beneficii partilor implicate:

"De retinut, la momentul introducerii cotei unice de impozitare de 16%, in anul 2005, deducerea personala de 250 lei reprezenta ceva mai mult de 80% din salariul minim pe economie. Astazi, ea mai reprezinta doar 24% iar de la 1 ianuarie 2016 se va ajunge de putin in situatia de aplicare a cotei regresive de impozitare chiar pentru salariul minim pe economie, ceea este ridicol.

Concret, cei 1.200 lei impozitati cu 16,5% la angajat pentru pensii, sanatate si somaj se vor duce doar pana la 1.002 lei venit impozabil. Adica peste limita de 1.000 lei de la care incepe scaderea progresiva a deducerii personale ( introdusa de guvernul Tariceanu si care topeste treptat acest beneficiu la nivelul de 3.000 lei venit impozabil sau 3.593 lei venit brut)".

Se ajunge astfel in situatia in care din majorarea anuntata, 70% raman la angajat, iar 30% se intorc la stat sub forma de taxe. Ca solutie, sursa amintita recomanda indexarea deducerii personale la o suma de aproximativ 500 - 600 de lei si eliminarea scaderii ei progresive.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016