Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facturare servicii intracomunitare si depunere Declaratia 390. Cum inregistram in decontul de TVA?

05-Aug-2014
40774
In cuprinsul analizei de mai jos, societatea efectueaza o prestare de serviciu catre o firma dintr-un alt stat membru UE. Firma straina monteaza un utilaj in Romania si ajuta la montarea utilajului in Romania.

Vom vedea daca factura catre firma straina se intocmeste cu TVA, daca se depune Declaratia 390 si cum se va inregistra in decontul de TVA.

In situatia in care utilajul respectiv nu este legat direct de un bun imobil din Romania si firma din Italia nu are un sediu fix pe teritoriul Romaniei prin intermediul caruia s-a montaj utilajul respectiv, serviciul prestat reprezinta operatiune neimpozabila in Romania. Serviciul astfel prezentat este impozabil in Italia daca firma din Italia ii comunica prestatorului din Romania un cod valid de TVA emis de catre autoritatea fiscala din Italia. In acest caz, este aplicabila regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. (2) din Codul fiscal conform careia locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul serviciului respectiv.

Chiar daca serviciul se presteaza efectiv pe teritoriul Romaniei, dar in beneficiul unei persoane impozabile stabilite in Comunitate, serviciul se incadreaza in categoria operatiunilor intracomunitare. Pentru acest serviciu se aplica regula de taxare B2B "business to business" prin care se recunoaste faptul ca ambele parti participante la tranzactie, respectiv prestatorul si beneficiarul au calitatea de persoane impozabile, inregistrate in scopuri de TVA, fiecare in statul sau membru de rezidenta.

Pentru a aplica aceasta regula generala de taxare, in calitate de prestator persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA din Romania, firma pe care o reprezentati este obligata sa faca dovada ca:


- beneficiarul este persoana impozabila obligata la plata taxei;
- serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau catre un sediu fix al beneficiarului, aflat in alt stat membru decat Romania;
- serviciul este utilizat in scopul desfasurarii activitatii economice a persoanei impozabile beneficiare.

Dovada faptului ca serviciul este prestat catre o persoana impozabila stabilita in Comunitate pentru activitatea sa economica care se desfasoara in afara teritoriului Romaniei rezulta chiar din urmatoarele informatii care se preiau din contractul economic incheiat intre ambele parti participante la tranzactie:

- adresa sediului activitatii economice si adresa sediului care primeste serviciile;
- codul de inregistrare in scopuri de TVA emis de catre autoritatile fiscale din Italia sau din alt stat membru, dar nu din Romania;
- entitatea care plateste contravaloarea serviciilor;
- entitatea care suporta costul acestora;
- natura serviciilor, aspect care permite identificarea sediului pentru care este prestat serviciul.


Prestatorul din Romania este obligat sa verifice valabilitatea codului de TVA atribuit beneficiarului sau de catre autoritatile fiscale din alt stat membru prin intermediul procedurilor de securitate existente la nivel comunitar.

Astfel, pentru aceste servicii factura se emite de catre prestatorul din Romania fara colectarea de TVA, cu obligatia de a inscrie pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania cf. art. 133 alin. 2 din C.f.".

D.p.d.v. fiscal, prestarile intracomunitare de servicii se raporteaza atat prin declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul P cat si prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, din care: " cu reportarea sumei la randul 3.1 "Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata "

In situatia in care montarea utilajului sau echipamentului respectiv se efectueaza in legatura cu un bun imobil (de exemplu instalarea unor echipamente de termoficare sau de racire intr-o hala industriala), serviciile respective se incadreaza la constructii-montaj. Astfel de servicii sunt legate de un bun imobil si se considera ca au locul acolo unde este situat bunul imobil, adica in Romania. In acest context, am in vedere prevederile art. 133 alin. (4) lit. a) si pct. 14 alin. (2) lit. k) din normele de aplicare ale acestui articol conform carora "Serviciile efectuate in legatura directa cu un bun imobil includ acele servicii care au o legatura suficient de directa cu respectivele bunuri imobile si au locul prestarii la locul unde este situat bunul imobil conform prevederilor art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. Serviciile efectuate in legatura cu bunurile imobile cuprind, printre altele, operatiuni precum: .....k) instalarea sau asamblarea de masini ori echipamente care, dupa instalare sau asamblare, sunt ori devin parte din bunul imobil, respectiv cele care nu pot fi detasate fara a fi deteriorate sau fara a antrena deteriorarea imobilelor insesi".

Aceste servicii nu se mai incadreaza in categoria operatiunilor intracomunitare, motiv pentru care valoarea acestora nu se mai raporteaza prin declaratia cod 390, fiind raportate doar prin decontul de TVA cod 300, la randul 9 "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%" deoarece sunt taxabile in Romania, chiar daca prestatorul primeste din partea beneficiarului un cod valid de TVA emis de catre autoritatea fiscala din Italia.

In concluzie, daca utilajul nu este legat de un bun imobil, factura se emite fara TVA, chiar daca serviciul este prestat pe teritoriul Romaniei.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Lichidare societate. Firmele au 2 obligatii fiscale cheie: depunere D101 si SAF-T

    • Daca ai decis sa inchizi o firma, este esential sa stii ca procesul de lichidare nu inseamna doar radierea din Registrul Comertului, ci presupune si indeplinirea unor obligatii fiscale clare fata de ANAF. Printre acestea, se numara depunerea Declaratiei 101 privind impozitul pe profit, precum si, dupa caz, fisierul SAF-T (D406) pentru perioada de lichidare. In acest articol explicam, pe scurt si cu trimitere la temeiul legal pana cand se depune Declaratia...» citeste mai departe aici

  • [SANCTIUNI E-TVA din 1 iulie 2025] Ce risti daca nu raspunzi la notificarea de conformare si PROCEDURA de LUCRU

    • Incepand cu 1 iulie 2025, notificarile de conformare RO e-TVA devin obligatorii pentru toti contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA. Conform prevederilor OUG nr. 70/2024, lipsa unui raspuns complet si in termen poate atrage sanctiuni, inclusiv etichetarea contribuabilului ca avand risc fiscal ridicat. In acest articol detaliem ce presupune aceasta obligatie, ce consecinte pot aparea in caz de neconformare si care este procedura oficiala de lucru impusa de ANAF. » citeste mai departe aici

  • Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025

    • Termenul de prescriptie fiscala este perioada in care ANAF poate stabili creante fiscale prin decizii de impunere. Pentru anul 2019, acest termen nu se incheie la data obisnuita de 1 iulie 2025, ci a fost prelungit pana la 30 decembrie 2025, ca urmare a suspendarii intervenite in timpul pandemiei. In acest articol explicam cum se calculeaza acest termen si ce implicatii are pentru contribuabili.» citeste mai departe aici

  • [MODEL] Raspuns notificare de conformare E-TVA si reglementari cheie

    • Notificarea de conformare E-TVA este documentul prin care ANAF solicita contribuabililor explicatii privind diferentele dintre decontul de TVA depus (D300) si decontul precompletat RO e-TVA generat automat de sistem. In termen de 20 de zile de la data primirii notificarii, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita ca raspuns la aceasta, prin mijloace electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin Notificarea de conformare...» citeste mai departe aici

  • Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025

    • In anul 2025, termenul de depunere a declaratiilor fiscale precum formularul 100, 101 sau 177 este influentat direct de prevederile OUG nr. 153/2020, aflate inca in vigoare. Acest act normativ stabileste, prin derogare de la Codul fiscal, un termen unificat, data de 25 iunie, pentru depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit si a altor declaratii relevante. In acest articol prezentam principalele termene si obligatii fiscale pentru contribuabili, in conformitate cu reglementarile...» citeste mai departe aici

  • [E-FACTURA] 50+ dificultati intalnite in practica de contabili si SOLUTII de la experti

    • Facturarea electronica a generat in practica probleme greu de anticipat. Firmele s-au confruntat brusc cu o schimbare radicala a modului lor de lucru, ceea ce a generat instantaneu o multime de situatii foarte dificil de gestionat. Ca urmare, intrebarile au inceput sa curga. Multe dintre aceste intrebari sunt foarte specifice, de genul: „Oare societatea mea, cu codul CAEN X, care comercializeaza produsele Y catre clientii Z, trebuie sa emita facturi electronice?”. Altele sunt...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016