Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Baza de calcul fond cultural la impresarul artistic. Cum se impoziteaza?

27-Nov-2014
5175
Vom stabili mai jos care este baza de impozitare pentru taxa fond cultural in cota de 1% datorata de operatorii economici care isi desfasoara activitatea in domeniul impresariatului artistic in conformitate cu art.21 din OG 511998 lit. k).

Societatea care datoreaza taxa la fondul cultural este autorizata pentru activitatile de impresariat artistic. Societatea inregistreaza, pe venituri, in evidenta contabila, valoarea intregului contract, adica inregistreaza pe venituri atat suma care ii revine artistului, cat si comisionul impresarului urmand ca artistul sa emita o factura pentru serviciul prestat sau in situatia in care artistul nu este reprezentat de o societate se intocmeste un stat de plata.

Consideram ca, taxa la fondul cultural se datoreaza doar pentru veniturile reprezentand comisionul activitatii impresarului si nu pentru intreaga cifra de afaceri care contine in cea mai mare parte onorariul artistului pentru serviciul prestat.

In opinia noastra, fondul cultural in cota de 1% se calculeaza din veniturile realizate de un operator economic care isi desfasoara activitatea in domeniul impresariatului artistic, fara a fi reprezentata de intreaga valoare a incasarilor realizate dintr-un spectacol organizat de catre impresarul respectiv. In acest context, aduc drept argument si prevederile art. 3 lit. j) din Ordinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National nr. 2066 din 8 februarie 2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea, varsarea si gestionarea sumelor care constituie Fondul cultural national prin care se face referire, de asemenea, la veniturile obtinute din activitatea de impresariat artistic din care s-a dedus TVA aferenta "cota prevazuta la art. 21 alin. (1) lit. k) din ordonanta este adaugata la veniturile obtinute din activitatea de impresariat artistic, din care s-a dedus TVA aferenta, fiind datorata de operatorii economici care desfasoara respectiva activitate;". Astfel, este recomandabil sa efectuati urmatoarele inregistrari contabile pentru incasarile aferente unui spectacol organizat in conditiile in care se negociaza un procent de 10% din valoarea totala a incasarilor efectuate, inclusiv TVA (ipotetic 5.000 lei la incasari din vanzare bilete in suma de 50.000 lei):

5311 = % 50.000 lei

" Casa in lei" 462 45.000 lei
"Creditori diversi"
704 4.032 lei
"Venituri din servicii prestate"
4427 968 lei
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici



"TVA colectata"

Astfel, impresarul nu trebuie sa inregistreze pe venituri intreaga suma incasata de artist, ci doar comisionul cuvenit pentru serviciul prestat in beneficiul artistului.

Pentru suma care va revine in calitate de impresar, trebuie sa emiteti o factura in valoare totala de 5.000 lei, din care baza de impozitare 4.032 lei si TVA colectata de 958 lei.

Suma de 4.032 lei reprezinta baza de calcul a cotei de 1% (4.032 lei x 1/101 = 40 lei). Astfel, se respecta prevederile art. 21 alin. (1) lit. k) din O.G. nr. 51/1998 "Veniturile proprii ale Fondului Cultural National provin din urmatoarele surse: ...

k) o cota de 1% din veniturile realizate de operatorii economici care isi desfasoara activitatea in domeniul impresariatului artistic;" coroborate cu cele de la art. alin. (2) "Cotele prevazute la alin. (1) lit. a) - l) se aplica asupra incasarilor totale realizate din activitatile respective, din care s-a dedus TVA aferenta, si se adauga la sumele care fac obiectul bazei de calcul" si cele de la art. 3 din Ordinul 20166/2011 mentionate anterior. In acest context, se retine faptul ca notiunea de impresariat artistic este reglementata prin art. 3 lit. k) din O.G. nr. 21 din 31 ianuarie 2007, fiind definita drept "activitatea prin care o persoana fizica sau juridica de drept public ori de drept privat, denumita impresar, actioneaza in numele si pe seama unei institutii sau companii de spectacole si/sau concerte ori, dupa caz, a unui artist interpret sau executant, in vederea identificarii si materializarii posibilitatilor de exploatare a unei productii sau prestatii artistice.". Astfel, baza de calcul pentru fondul cultural are in vedere doar veniturile aferente activitatii de impresariat, fara a avea in vedere si veniturile realizate de artist.




Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016