Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli sociale. Cum facem calculul pe impozit pe venit microintreprindere?

21-Iul-2014
7664
In cazul urmator, o microintreprindere acorda salariatilor posibilitatea decontarii prestatiilor de odihna si tratament pentru angajati si membri de familie ai acestora pe baza documentelor justificative, asa cum este stipulat in CIM.

Sumele totale depasesc 2% din fondul de salarii costurile prestatiilor de odihna si tratament fiind mai mari decat salariul. Se va stabili cum se inpoziteaza sumele reprezentand biletele de odihna si tratament.

Microintreprinderea este societatea comerciala infiintata potrivit dispozitiilor Legii societatilor comerciale nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare, care, din punct de vedere fiscal trebuie sa indeplineasca, cumulativ, conditiile prevazute de art. 112 indice 1 din Codul fiscal.

Veniturile realizate de o microintreprindere sunt impozitate prin aplicarea cotei de 3% asupra bazei stabilite conform prevederilor art. 112 indice 7, fara sa existe alte limitari de natura fiscala.


Societatile platitoare de impozit pe profit stabilesc baza impozabila in conditiile Titlului II din Codul fiscal, iar cheltuielile suportate de societate pentru costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora sunt deductibile in limita cotei de 2% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile (art. 21, alin. (3), lit. c) din Codul fiscal).

Costul biletelor de tratament se suporta in conformitate cu prevederile legislatiei in materia asigurarilor de sanatate.

Potrivit dispozitiilor art. 55 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal aceste venituri sunt scutite de plata impozitului pe venitul salarial deoarece "nu sunt incluse in veniturile salariale". De asemenea, deoarece aceste venituri nu sunt incluse in veniturile salariale, pentru aceste sume nu se datoreaza nici contributiile la fondurile speciale, fapt pentru care nu se vor regasi in punctajul mediu anual.

Rezulta ca nu toate cheltuielile cu transportul si cazarea salariatilor si a familiilor acestora, dupa caz, sunt deductibile la calculul impozitului pe profit si neimpozabile la nivelul persoanei fizice salariate, ci numai acelea care sunt efectuate in legatura cu biletele de odihna sau de tratament, in statiunile special prevazute si intrate in circuitul sindical.

Din prezentarea acestor reglementari se poate trage concluzia ca societatilor platitoare de impozit pe venit nu le sunt aplicabile limitarile de cheltuieli privind biletele de tratament si odihna (inclusiv transportul), asa cum sunt prevazute acestea in contractul colectiv de munca, chiar daca aceste cheltuieli se deconteaza sau nu salariatilor.

O limitare s-ar putea impune numai in cazul in care persoana care efectueaza aceste cheltuieli este asociat al societatii, caz in care sunt aplicabile prevederile art. 7, pct. 12 din Codul fiscal
si sumele respective suportate de societate pot fi considerate dividende si impozitate.

In acest ultim caz, obligatia catre buget si plata efectiva se inregistreaza:

658 "Alte cheltuieli de exploatare" = 446 "Alte impozite si taxe".
446 "Alte impozite si taxe" = 5121 "Conturi la banci in lei".

Sumele reprezentand contravaloarea biletelor de odihna si tratament si al transportului corespunzator suportate de o societate platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, conform prevederilor contractului colectiv de munca, nu se limiteaza la 2% din suma cheltuielilor cu salariile, prevederea fiind valabila numai pentru societatile platitoare de impozit pe profit.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016