Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea lucrarilor de manopera. Se platesc taxe de firma straina care e beneficiar?

11-Iun-2014
6967
In ce priveste livrarea intracomunitara de bunuri cu prelucrare, analiza de mai jos stabileste in ce masura sunt impozabile operatiunile in statul strain. Astfel, o societate persoana impozabila in Romania a incheiat un contract de prestari servicii cu o firma din Italia, respectiv pentru prelucrarea de materii prime si livrarea de produse finite in Italia. Firma din Italia achizitioneaza materie bruta din Romania, aceasta fiind trasnferata direct la producatorul din Romania.

Acesta din urma intocmeste factura pentru manopera de prelucrare catre firma din Italia. Va rugam sa ne precizati daca operatiunea de prelucrare indeplineste conditiile art.133 alin 2 din Codul Fiscal, respectiv este impozabila in Italia, sediul beneficiarului. Furnizorul materiei prime intocmeste factura cu TVA sau fara TVA catre firma din Italia, avand in vedere ca acestea nu se transfera in Italia decat dupa prelucrare? Ce alte obligatii are prestatotul acestor servicii?

In situatia data este vorba despre o livrare intracomunitara de produse, care inainte de livrare se transfera la o societatea din Romania in vederea prelucrarii.

Societatea din Romania care efectueaza prelucrarea va emite o factura de prestari servicii catre societatea din Italia, iar factura va fi intocmita fara TVA - locul prestarii serviciilor este in Italia, acolo unde este beneficiarul, conform art.133 alin. 2 din Codul fiscal.

Operatiunea se declara in Declaratia 390 - prestare intarcomunitara de servicii si in Decontul de TVA la rd. 7, 7.1 si 20, 20.1.


In ceea ce priveste livrarea pieilor finite in Italia, dupa prelucrare, furnizorul de piei va emite o factura fara TVA catre firma din Italia – livrare intracomunitara scutita.

Cf. art. 128 alin. (9). livrarea intracomunitara este definita drept o livrare de bunuri expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora "Livrarea intracomunitara reprezinta o livrare de bunuri, in intelesul alin. (1), care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora.", Operatiunea poate fi incadrata in categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere a TVA conform prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal

"Sunt, de asemenea, scutite de taxa urmatoarele:

 a) livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, …." numai in situatia in care sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele doua conditii:

1. cumparatorul persoana impozabila din Italia comunica vanzatorului din Romania un cod de inregistrare in scopuri de TVA eliberat de catre o autoritate fiscala din oricare alt stat membru, dar nu din Romania. Prin comunicarea codului de TVA, cumparatorul din Italia isi asuma responsabilitatea achitarii TVA pentru achizitia intracomunitara a bunurilor livrate de catre firma din Romania.

In acest caz, furnizorul bunurilor din Romania este obligat sa verifice valabilitatea codului comunicat de catre cumparatorul din Italia. In situatia in care cumparatorul nu comunica un cod valid sau codul comunicat este invalid, livrarea efectuata de catre firma din Romania nu se mai incadreaza in categoria operatiuni scutite cu drept de deducere, ci in categoria operatiunilor taxabile pentru care se colecteaza TVA si se exercita dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate pentru realizarea acestor operatiuni.

2. furnizorul din Romania face dovada faptului ca bunurile au parasit teritoriul Romaniei si au fost transportate pe teritoriul unui stat membru

De asemenea, aplicarea regimului de scutire cu drept de deducere se justifica prin urmatoarele documente reglementate prin articolul 10 din OMFP 2222/2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de TVA pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal

, cu modificarile si completarile ulterioare, cu ultima modificare efectuata prin OMFP 1708/2012 pentru modificarea si completarea unor ordine ale ministrului finantelor publice
- factura completata cu informatiile reglementate prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal

si in care este mentionat, pe langa alte informatii, codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;
- documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;
- dupa caz, orice alt document care atesta ca bunurile sunt expediate sau transportate din Romania intr-un stat membru: comanda de vanzare - cumparare, documentele de asigurare.

Numai in acest caz, livrarea intracomuitara scutita cu drept de deducere a TVA se raporteaza prin:
- decontul de TVA cod 300 la randul 1 denumit "Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal

- declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul L in luna in care are loc livrarea bunurilor ca fapt generator al operatiunii.

In lipsa unui cod valid si a documentului de transport, livrarea intracomuitara de bunuri este taxabila in Romania, motiv pentru care valoarea acesteia se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%".

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016