Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prestari servicii organizare conferinta. Ce tratament fiscal se aplica?

09-Iul-2013
13314

In randurile urmatoare, analizam cazul unei societati din Romania care organizeaza o conferinta, in cadrul unei emisiuni televizate pe un post national la care participa diverse persoane din tara si strainatate. Acestea se inscriu pe un site, achita taxa de participare si se prezinta la eveniment.



Vom vedea in ce masura are societatea obligatia sa emita factura pentru aceasta taxa si daca se va emite cu TVA, precum si ce alte obligatii exista.

Solutia consultantului:
Exceptia de la regula generala de taxare prevede ca locul prestarii serviciului de organizare a conferintei este locul in care evenimentul se desfasoara efectiv, adica in Romania. Exceptia este reglementata prin art. 133 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal si pct. 15^1 alin. (4) lit. a) si lit. b) pct. 3 din normele de aplicare ale acestui articol in situatia in care participantul este o persoana impozabila:

- lit. a)" acordarea accesului la evenimente ...educationale….include prestarea serviciilor ale caror caracteristici esentiale constau in garantarea dreptului de acces la un eveniment in schimbul unui bilet ori al unei plati, inclusiv sub forma unui abonament sau a unei cotizatii periodice;";


- lit. b) punctul 3 "conceptul de acces la un eveniment cuprinde urmatoarele servicii, fara a se limita la acestea:... 3. dreptul de acces la evenimente educationale si stiintifice, precum conferinte si seminare;"

In cazul persoanelor neimpozabile, exceptia este reglementata prin art. 133 alin. (5) lit. f) din Codul fiscal coroborat cu prevederile pct. 13 alin. (17) din normele de aplicare ale acestui articol din care rezulta "In sensul art. 133 alin. (5) lit. f) din Codul fiscal, conceptul "activitati" include si evenimentele la care se face referire in art. 133 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal.

Pentru serviciul prestat, firma din Romania trebuie sa emita factura pe numele fiecarui participant prin colectarea TVA cu cota standard TVA de 24%, indiferent de locul unde este stabilit, pe teritoriul Romaniei sau in afara acesteia.

Valoarea facturilor emise se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%".

Consider ca pentru desfasurarea obiectului de activitate, societatea pe care o reprezentati trebuie sa aiba codul CAEN 591 "Activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune".

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016