Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facturare servicii prestate catre clienti dintr-un stat tert. Se va factura cu TVA?

05-Nov-2012
11478
Analizam mai jos cazul unei societati care a cumparat un server HP de la un furnizor din Romania. Acest server trebuie pastrat timp de 6 luni si, in acelasi timp, trebuie promovat clientilor societatii din Romania. Societatea romana intocmeste o documentatie privind promovarea serverului, iar societatea mama, datorita acestor servicii doreste sa acorde un "comision", suma care va fi facturata catre societatea straina. In informarea primita de la societatea straina, referitor la suma pe care o are de facturat societatea romana in USD, se mentioneaza ca se va factura cu 0% TVA, activitatea fiind "demo equipment for showcasing to potential customers". Vom stabili in ce masura este corect ca societatea din Romania sa factureze cu TVA 0%.

Raspuns:

In opinia noastra, activitatea in sine pe care dvs o facturati este un serviciu de marketing facut in favoarea unei societati din afara Comunitatii.

Noi consideram ca nu putem discuta de un comision, deoarece nu s-au efectuat vanzari de la care sa incasati niste sume si am efectuat aceasta precizare numai pentru stabilirea naturii tranzactiei, deoarece consideram ca tratamentul TVA atat pentru comision, cat si pentru servicii de marketing este identic.

Din punctul de vedere al TVA, analizam activitatea economice prin cele 4 conditii stabilite de prevederile art. 126 alin. (1) din Codul fiscal, ce stabilesc cand se datoreaza plata TVA in Romania:


a) Activitatea consta intr-o livrare de bunuri in sfera TVA cu plata, prin plata intelegandu-se fie pretul incasat, fie un avantaj sau o contraprestatie;
b) Activitatea economica consta intr-o livrare de bunuri/prestare de servicii efectuata de un comerciant sau un operator economic, prin desfasurarea unei activitati economice producatoare de venituri, cu caracter repetitiv, ca urmare a desfasurarii normale a activitatii sale. Livrarea de bunuri sau prestarea de servicii nu sunt scutite in mod expres de TVA prin efectul legii;
c) Livrarea este efectuata de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA;
d) Livrarea de bunuri sau prestarea de servicii este efectuata pe teritoriul Romaniei sau se prezuma ca este efectuata pe teritoriul Romaniei, caz aplicabil in general prestarilor de servicii, cand locul prestarii de servicii se stabileste in functie de statul /statele unde sunt inregistrati prestatorii si beneficiarii.
Retinem faptul ca norma metodologica pentru art. 126 din Codul fiscal stabileste ca daca o singura conditie nu este indeplinita nu se datoreaza TVA in Romania.

In ce priveste stabilirea unui tratament fiscal pentru situatia din intrebare, consideram ca definitorie este conditia de "serviciu desfasurat pe teritoriul Romaniei", pe care il analizam in temeiul art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

Astfel, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, locul prestarii de servicii catre o persoana impozabila, este locul unde beneficiarul isi desfasoara activitatea. In cazul de fata, se prezuma prin efectul legii ca locul prestarii de servicii este in statul unde este inregistrat beneficiarul, adica in Elvetia, chiar daca serviciile sunt efectuate fizic in Romania.

Mai reamintim si faptul ca din punctul de vedere al codului fiscal din Romania, o persoana este impozabila cand desfasoara cu continuitate activitati economice de o maniera independenta, indiferent de locul unde isi desfasoara activitatea, in comunitate sau in afara ei, conform art. 127 din Codul fiscal.

In situatia de fata, observam ca prin efectul legii, se considera ca locul prestarii de servicii pentru aceste servicii de marketing sunt in statul in care beneficiarul este inregistrat, adica nu sunt in Romania.

Astfel, factura acestor prestari de servicii este emisa de societatea dvs in regim de scutire de TVA in Romania.

Factura se inregistreaza numai in decontul de TVA la randul al 3-lea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016